Fyring i lavvo

Fyring i lavvo

Bål med ved fra leirplassen

Ingenting skaper villmarksstemning som et åpent flammende bål! Bålet kan også være en fin måte å holde varmen inne i lavvoen. Varme, koking, steking og grilling er innen rekkevidde året rundt. Det er fordeler og ulemper med alle de tre varmekildene. Det er tidsrom hvor det er forbudt å tenne bål ute. Dette kan variere fra kommune til kommune, og du bør sjekke dette før du legger ut på tur.

 Fordeler

  • Ingen ekstra vekt å bære med seg.
  • God strålevarme fra flammene
  • Gir godt lys 
  • Varmer godt utover natten hvis du setter steiner rundt
  • Røyken fra bålet holder insekter unna 

Ulemper

  • Bålplassen gir varig merke
  • Det må innhentes tillatelse fra skogeier for å tenne bål
  • Lavere energiutnyttelse enn ovn
  • Vanskelig å unngå mye røyk inne i lavvoen
  • Tungvindt og krevende på vinterstid med mye snø, man må ofte grave seg nesten ned til bakken
  • Ingen kontroll på gnister når man sover kan gjøre det brannfarlig

Vedovn

En lavvu vedovn er tung å frakte med seg, men dersom man skal sette opp en basecamp og være samme sted over flere dager er den et godt alternativ.  

Fordeler

  • Passer godt til alle årstider
  • Mindre røyk enn bål
  • Bruker mindre brensel enn åpen ild
  • Tar vare på varmen til langt utover natten, og man kan sovne trygt uten frykt for at gnister og åpen ild skal sette fyr på noe
  • Toppen av ovnen kan fint brukes som stekeplate, og gjør koking av vann, steking i panne etc enkelt 

Ulemper

  • Vekten på ovn
  • Vekt og volum på brensel hvis man må ta dette med seg
  • Mindre lys enn åpen ild

Brenner

Kort forklart er en brenner en slags mellomting mellom ovn og åpen ild. En rund ”bøtte” med luftehull som henges på stanga i lavvoen.  

Fordeler

  • Litt bedre enerigutnyttelse enn bål
  • Mulig å flytte utendørs når man skal legge seg til å sove
  • Ikke nødvendig å spa seg ned til bakken hvis man har satt lavvoen på snø
  • Mindre gnistsprut enn fra åpen ild
  • Lett
  • Billigere enn ovn
  • På Helsport brenneren finnes en topplate som gjør det mulig og bruke kaffekjele/stekepanne

Ulemper

  • Mer røyk inne i lavvoen enn ved bruk av ovn
  • Ikke like gode koke/steke muligheter

Bål med ved fra leirplassen

Ingenting skaper villmarksstemning som et åpent flammende bål! Bålet kan også være en fin måte å holde varmen inne i lavvoen. Varme, koking, steking og grilling er innen rekkevidde året rundt. Det er fordeler og ulemper med alle de tre varmekildene. Det er tidsrom hvor det er forbudt å tenne bål ute. Dette kan variere fra kommune til kommune, og du bør sjekke dette før du legger ut på tur.

 Fordeler

  • Ingen ekstra vekt å bære med seg.
  • God strålevarme fra flammene
  • Gir godt lys 
  • Varmer godt utover natten hvis du setter steiner rundt
  • Røyken fra bålet holder insekter unna 

Ulemper

  • Bålplassen gir varig merke
  • Det må innhentes tillatelse fra skogeier for å tenne bål
  • Lavere energiutnyttelse enn ovn
  • Vanskelig å unngå mye røyk inne i lavvoen
  • Tungvindt og krevende på vinterstid med mye snø, man må ofte grave seg nesten ned til bakken
  • Ingen kontroll på gnister når man sover kan gjøre det brannfarlig

Vedovn

En lavvu vedovn er tung å frakte med seg, men dersom man skal sette opp en basecamp og være samme sted over flere dager er den et godt alternativ.  

Fordeler

  • Passer godt til alle årstider
  • Mindre røyk enn bål
  • Bruker mindre brensel enn åpen ild
  • Tar vare på varmen til langt utover natten, og man kan sovne trygt uten frykt for at gnister og åpen ild skal sette fyr på noe
  • Toppen av ovnen kan fint brukes som stekeplate, og gjør koking av vann, steking i panne etc enkelt 

Ulemper

  • Vekten på ovn
  • Vekt og volum på brensel hvis man må ta dette med seg
  • Mindre lys enn åpen ild

Brenner

Kort forklart er en brenner en slags mellomting mellom ovn og åpen ild. En rund ”bøtte” med luftehull som henges på stanga i lavvoen.  

Fordeler

  • Litt bedre enerigutnyttelse enn bål
  • Mulig å flytte utendørs når man skal legge seg til å sove
  • Ikke nødvendig å spa seg ned til bakken hvis man har satt lavvoen på snø
  • Mindre gnistsprut enn fra åpen ild
  • Lett
  • Billigere enn ovn
  • På Helsport brenneren finnes en topplate som gjør det mulig og bruke kaffekjele/stekepanne

Ulemper

  • Mer røyk inne i lavvoen enn ved bruk av ovn
  • Ikke like gode koke/steke muligheter

For å motta din bestilling før jul, bestill innen: