14 tips til hvordan du kan sove godt og varmt i teltet

Foto: Jon Kolstø
1. Velg riktig sovepose for turen
Valg av pose for turen er selvfølgelig viktig. Det kan ikke være for stort spenn mellom soveposens isolasjonsegenskaper og nattetemperaturen. Som oftest er valget enkelt, du tar den du har. Da er påfølgende tips nyttig kunnskap for å gi soveposen et bredt bruksområde. Skal du på vinterturer anbefales Helsport sine X-Trem eller vintersoveposene i pro-serien
 
2. Liggeunderlaget er viktig!
Liggeunderlaget fyller flere funksjoner enn å ligge mykt og og komfortabelt. Det bør isolere godt også. Kuldegjennomslag fra bakken kan ruinere enhver nattesøvn, uansett sovepose. Valget står mellom skumunderlag (lett, billig, tar stor plass) og oppblåsbart (kostbart, effektivt, plassbesparende, men sårbart for punkteringer). Det mest ideelle er å kombinere begge, med skumunderlaget ned mot bakken. Reinskinn er også genialt -  tungt, men verdt det.  
3. Varmeflaske
Fyll opp varmt vann i medbragt varmeflaske eller drikkeflaske, og ta dermed med din egen kakkelovn ned i posen. Doble gjerne opp og legg en mellom lårene og en mot magen.Ubeskrivelig effekt! PS: Sørg for at den har et 100% trygt lokk som ikke lekker. 

Foto: Bjørn Tore Moen

 
4. Ekstra innertrekk
Med et ekstra innertrekk øker du posens komforttemperatur betraktelig. En enkel lakenpose har god effekt, men aller best er et innertrekk i fleece(thermolite) eller ull. 
 
5. Hold føttene varme
Sørg for å ha tørre sokker og gjerne ekstra raggsokker, bivuakksko eller kartanker på føttene. Fleecejakke eller tykkgenseren kan eventuelt legges i bunn av posen. Topp det hele med å legge dunjakken over soveposeenden, og du slipper garantert kalde tottelosser. 
 
6. Hold hodet varmt
En stor del av kroppens varmetap skjer fra hode og hals. Et godt tips er å ta med en ekstra nattelue, som alltid er tørr og behagelig. Bruk skjerf, headover, buff eller balaclava for å holde varmetapet på et minimum. 

Foto: Børge Ousland
7.Ikke legg deg kald
Det er en kunst å stoppe i tide for å sette camp. Ideelt sett har du en god kjernevarme i kroppen når du legger deg for natten. Tyner du dagen i det lengste og er utslitt når du setter opp leiren, setter frosten seg raskt i ryggmargen. Ti raske runder rundt teltet i dyp snø etterfulgt av spenstige harehopp, eller grave litt ekstra snø på stormmattene og sikre teltet pleier å gjøre susen. 
Foto: Børge Ousland

8. Unngå for mye klær på. 
For mye klær på kroppen i posen er rett og slett ubehagelig. Et lag med ull er ideelt, eventuelt med en ullgenser eller fleecejakke. Ha gjerne et rent, tykkere ullsett som forbeholdes natten. Skallplagg har ingenting å gjøre nede i posen. Og i allfall ikke sko. 
9.Ikke tørk klær i posen
Det er en myte at klær, sko, votter, bikkjer og gud-vet-hva tørker i posen om natten. Stort sett går det andre veien, at fukten trekker ut i posen og reduserer isolasjonsevnen. Husk at soveposen er din kritiske sisteskanse og er det aller siste som bør bli vått. Bruk soltimene på dagen til tørk, eller gå fuktige plagg varme og tørk dem på kroppen i aktivitet. 
10. To i en
 Litt avhengig av turfølget ditt, men å koble sammen posene er genialt. Nansen og Johansen gjorde dette og var fremdeles i dis, så det må slett ikke være kjæresten.  Anbefales ikke med en person som vrir seg mer enn 360 grader i timen. 
11.Tisseflaske
Hvorfor kravle ut i snøfokka midt på natten og vekke turfølget når du kan tisse ubemerkelig i flaske nede i posen? Både du og dine teltkamerater setter nok pris på at du øver presisjonen litt på forhånd. Og at du merker tisseflasken med et stort, utvetydig kryss som lett kan identifiseres også i teltmørket. Det er lett å gå surr når du våkner opp tørst.. Og ja, det er flere tissetutløsninger for jentene også. No excuse! 
12. Spis deg varm 
Kroppen er en varmeovn og behøver et godt og varmt måltids påfyll for å produsere varme gjennom natten. Avslutt gjerne med en brennhet kakao eller toddy, og det kommer til å ryke av soveposen din gjennom natten. 
 
13.Fyll opp teltet
Å sove alene i et firemannstelt er en kald affære i forhold til å sove tre personer i tomannstelt. Hver person genererer teltvarme gjennom natten. Mindre størrelse på telt betyr mindre luft som må varmes opp. Et stramt oppsatt telt holder også bedre på varmen enn om det blafrer og pulserer. Husk uansett god ventilasjon gjennom natten. 
14.Improvisert hodepute
Stapp overflødig klær ned i soveposetrekket og bruk som hodepute. Da får du løftet hodet litt opp fra horisontalen og holder samtidig orden på sakene dine gjennom natten. Noen soveposer har integrert lomme som fylles til en hodepute. Bonus-tips: Når vinkartongen er tom - blås opp plastfolien, og vips - du har en perfekt hodepute. 
God tur og sov godt!