IceLegacy - De 20 største isbreene på 10 år

4. august 2014 gikk startskuddet for prosjektet, IceLegacy, hvor Børge Ousland og Vincent Colliard har som mål om å være de første menneskene som krysser de 20 største isbreene på jordkloden. De startet med å seile til Svalbard fra Longyearbyen til Hinlogen, nord på Svalbard. Herfra skulle de gå sørover på breen i 15 dager. På grunn av veldig gode forhold og god planlegging nådde de målet to dager før tiden. Alt gikk etter planen og så langt de vet er det ingen som gått den samme ruten de gikk da de krysset Spitsbergen. Verre er det med isbreen som har trukket seg tilbake flere hundre meter på bare noen få tiår… 

 

I 2010 seilte Børge, Vincent og Thorleif Thorleiffson rundt Nordpolen og det var her de virkelig fikk sett hvor mye isen har smeltet. Det var spesielt drivisen i Arktis som gjorde at de så at klimaendringene faktisk skjedde i så stor skala.  Å seile rundt Nordpolen i åpent hav ville vært en umulighet for bare et par tiår siden.
Isbreer smelter raskere enn noensinne på grunn av stigende temperaturer og global oppvarming. Dette forårsaker trusselen om en langsiktig havnivåstigning. Isbreene er avgjørende som drikkevannskilde for millioner av mennesker verden over. Dette er grunnen til at det må bli en enda større bevissthet rundt dette og det å verne om isbreene våre. Verden trenger å finne en teknisk og politsk løsning på miljøkrisen vi er inne i. Ekspedisjonen vil være en inspirasjon for denne prosessen og et visuelt eksempel og et vindu for hva som skjer med isbreene. For å nå dette, skal de kombinere Børges enorme erfaring fra polferder og Vincent’s unge alder og besluttsomhet.
Prosjektet vil også kombinere den fysiske utfordringen ved ekspedisjonen, selve eventyret og det å kunne dele kunnskapen om isbreenes tilbakegang og konsekvensene av dette med så mange som mulig! Ved hjelp av ulike sosiale medier vil man kunne følge turene deres fra dag til dag.
På turene skal de også gjøre tester og samle inn informasjon om hver enkelt isbre som forskerne tidligere ikke har hatt tilgang til.


 

 

Fremdriftsplan

Som det fremkommer fra fremdriftsplanen under, vil prosjektet føre Børge og Vincent gjennom blant annet Russland, Pakistan, Patagonia og Grønland.

2014
1.
Novaya Zemlya Russia
2. Grant Icecap Canda

2015
3.
ACADEMY OF SCIENCE RUSSIA
4.
WESTERN CHUGACH ALASKA

2016
5.
AGASSIZ CANADA
6.
DEVON CANADA

2017
7.
MUELLER CANADA
8.
BARNES CANADA

2018
9.
PENNY CANADA
10. PRINCE OF WALES CANADA

2019
11. ST ELIAS ALASKA
12. STIKINE ALASKA

2020
13. AUSTFONNA SVALBARD
14. NORDØST SPITSBERGEN SVALBARD

2021
15. KARAKORAM PAKISTAN
16. HIELOS SUR PATAGONIA

2022
17. FLADE ISBLINK GREENLAND
18. VATNAJØKULEN ICELAND

2023
19. ALEXANDER ISLAND ANTARCTIC
20. THURSTON ISLAND ANTARCTIC

Vi i Helsport er stolte av å være med på denne viktige reisen som Børge og Vincent har begitt seg ut på, og vi gleder oss til å følge utviklingen de neste 10 årene!
 

Følg prosjektet på linkene under: 

Twitter :http://bit.ly/V8ggQO
Facebook : http://on.fb.me/1oIfUg0
Instagram : http://bit.ly/1r6Wz69
Google+ : http://bit.ly/1mGnC5u
Youtube: http://bit.ly/1sV6tdj

All foto: Vincent Colliard/Børge Ousland