2005 - Norsk Noshaq Peak Ekspedisjon

Glenn Seljåsen, Steinar Haldorsen og David Baum gjorde i juni 2005 forsøk på å nå toppen av Noshaq Peak. De hadde med seg telt, ryggsekker og dunbekledning fra Helsport Her kan du lese om forberedelser, turen og toppstøtene.

Forberedelser 

Å klatre et 7492 meter høyt fjell krever gode forberedelser. Og med mindre penger ikke er noen hindring, må det meste planlegges ned til minste detalj. Vår helt spesielle utfordring var at én av ekspedisjonens medlemmer bodde i Göteborg, to i Oslo. Våren 2005 ble med andre ord, noen måneder i telefonkonferansens tegn. 

 

Logistikken begynte å falle på plass for alvor i april, og mer eller mindre hver kveld ble brukt til innkjøp, koordinering, diskusjoner og innkjøp. Etter hvert falt flere viktige samarbeidspartnere på plass. Vår leverandør av ”Ground Services” i Pakistan, Jasmine Tours, tok seg av de meste av forberedelsene som kun kan ordnes fra Pakistan. I Norge gjorde avtalen med Helsport at et av de viktigste enkeltelementene falt på plass – tak over hodet på fjellet, ryggsekker og dunbekledning.Det var med skrekkblandet fryd vi registrerte totalvekten for cargo'en som skulle sendes til Rawalpindi: 343 kg fordelt på 11 tønner og 10 pappesker med mat og klatreutstyr. For en gjeng med over gjennomsnittet interesse for klatreutstyr, var det en lettelse å få unnagjort det største logistiske løftet. Vi har sendt av gårde det meste vi eier. Når det var gjort, kunne vi slappe av i en drøy uke frem til avreise! 

 

Avreise 

Tirsdag 14. juni reiste Glenn, Steinar og David fra Oslo til Islamabad. Siste værmelding for Islamabad viste 40 grader, stigende mot helgen og ingen vind. Det ble litt av en overgang fra 13 grader og regn i Oslo... 

 

46 grader i Islamabad 

De første fire dagene gikk med til en byråkratisk runddans hos Turistministeriet og noen siste innkjøp.Etter planen skulle vi reise nordover til Chitral allerede på torsdag, men pga forsinkelser med klatretillatelsen kom vi oss ikke av gårde før på lørdag. I tre dager og stadig varmere vær – 46 grader på det varmeste – kjørte vi frem og tilbake mellom hotellet i Rawalpindi og turistministeriet i Islamabad for å mase om tillatelsen. Det viste seg at forsinkelsen lå hos den pakistanske etterretningstjenesten. Vi skulle til det området USA mente Osama Bin Laden befant seg i. Vi måtte derfor sikkerhetsklareres, fikk vi vite i ettertid. 

 

Islamabad – Chitral 

Veien nordover gikk med buss til Chitral, med en overnatting i Dir. Vi vurderte å kjøre hele natten, men ble frarådet dette fordi det hadde vært problemer med mye kriminalitet langs vår rute. Det var ikke trygt å kjøre etter mørkets frembrudd, og vi fikk sågar politieskorte en bit av veien. 

Etter 18 timers kjøring nordover fra Islamabad ankom vi Chitral. Like utenfor byen kunne fjellet Tirich Mir skues i horisonten. Dette fjellet ble første gang besteget av Arne Næss senior. 

Allerede kvelden vi ankom Chitral, fikk vi et ærefult møte med Babu Muhammad - en levende legende når det gjelder å legge til rette for alpinisme og ekspedisjoner i Hindu Kush. Han husker godt den norske Tirich Mir-ekspedisjonen fra 50-tallet. Mr. Muhammad kunne også bekrefte at det kun er gjort ett forsøk på å bestige Noshaq fra Pakistansk side. Dette i 2000 uten at toppen ble nådd. 

 

Shagrom og 42 bærere 

Etter en overnatting i Chitral bar det videre til sivilisasjonens siste utpost, Shagrom. Etter dette var vi alene. Det vil si alene med 54 bærere. Vi hadde i våre villeste drømmer ikke kunne forestille oss at det ville være behov for så mange bærere. Men allerede første dagen av trekket innover mot foten av Noshaq, kjenner vi høyden. Første natt sover vi på over 3 500. Men selv om høyden merkes, er det godt med kjøligere temperatur om kvelden.

 

Base Camp - 4960 

Veien fra Shagrom og inn til Base Camp er ca 42 km, mesteparten på bre. Turen inn tok totalt seks dager, og etter å ha brukt dagen på å krysse en veldig oppsprukken bre, ble Noshaq Base Camp etablert på 4 960 moh. Vi brukte litt tid på å finne en egnet plass til Base Camp, godt beskyttet for eventuelle snøskred og steinsprang. Campen ligger på breen, bare 50 meter fra et spektakulært brefall med 10 meter høye istårn. Fra teltet hadde vi en fantastisk utsikt over hele Noshaqs sydvegg. Vi unnet oss to dagers hvile i Base Camp før klatringen startet. 

 

ABC, Camp I og II 

Progresjonen oppover fjellet gikk forholdsvis raskt, med etablering av ABC (5200), Camp I (5450) og Camp II (5850) i løpet en kort uke. Med unntak av en bratt snørenne på oversiden av brefallet, lot de tekniske utfordringene vente på seg. 

 

ABC ble etablert på bortsiden av brefallet, og opp renna. Etter første kryssing av brefallet og svært mye steinsprang, ble det besluttet å ta turen før soloppgang i fremtiden. Dette innebar start fra BC seneste 04:00. ABC fungerte som overnattingssted kun én natt, men var et fint utstyrsdepot etter det. I fremtiden sov første natt over BC i Camp I. Senere gikk turen direkte til Camp II fra BC. I støtet for å etablere Camp III på grenseryggen mellom Pakistan og Afghanistan, ble vi overrasket av en snøstorm på ca 6200, og slo derfor leir på en hylle. Returen gikk morgenen etter i strålende vær. 

 

Toppstøt i 6 dager 

Etter to hviledager i BC startet toppstøtet. Med 35 kg på ryggen og mat for en liten uke startet turen 

fra BC til Camp II kl 02:00. 

Slik så fremdriftsplanen ut; 

14. juli - Base Camp til Camp II 

15. juli - Camp II til Camp III 

16. og 17. juli - Etablere rute opp grenseryggen 

18. og 19. juli – Toppdager 

20. juli - Rydde Camp III og Camp II, sove i Camp I 

21. juli - retur til Base Camp, rydde BC og pakke 

 

På grenseryggen mellom Pakistan og Afghanistan sammenfaller vår nye rute med 
førstebestigningsruten, og følger denne i ca 400 høydemeter. Vel oppe på Noshaqs snøfylte topprygg 
var planen å følge ryggen direkte mot hovedtoppen på 7 492 moh. 

Slik gikk det imidlertid ikke. Store mengder ustabil snø, og en rute som viste seg langt vanskeligere enn vi håpet, gjorde valget om å snu enkelt. Etter fire netter på 6500 og flere forsøk på ruten videre opp grenseryggen, pakket vi sammen og ryddet fjellet ned til BC. Selv om vi ikke nådde toppen var vi godt fornøyd, vel vitende om at vi hadde gjennomført en vellykket ekspedisjon, uten skader av noen slag. Vi hadde vært på besøk i et område av verden de færreste for muligheten til å besøke. Vi hadde latt oss fascinere av utsikten utover Afghanistan, Wakhan korridorer og Hindu Kush., og ikke minst hadde vi møtt en lokalbefolkning og en fremmed kultur vi sent vil glemme. 

Returen nedover Tirich-breen foregikk vesentlig raskere enn på veien opp og velkomsten i Shagrom 

var like varm som nettene i Camp III var kalde. 

 

Du kan også lese mer om både ekspedisjonen og Noshaq Peak på:

http://www.everestnews.com/pak2005/norgpak2005.htm

2005 - Norsk Noshaq Peak Ekspedisjon

Glenn Seljåsen, Steinar Haldorsen og David Baum gjorde i juni 2005 forsøk på å nå toppen av Noshaq Peak. De hadde med seg telt, ryggsekker og dunbekledning fra Helsport Her kan du lese om forberedelser, turen og toppstøtene.

2005 - Norsk Noshaq Peak Ekspedisjon