2008 - Himalaya ekspedisjonen

Aldri før har Dhaulagiri blitt besteget av nordmenn. Den norske Himalayaekspedisjonen hadde som felles ønske om å bli de første nordmenn på toppen av Dhaulagiri høsten 2008, men måtte dessverre gi seg på grunn av for lite tau ekstremt snøvær.

Dhaulagiri er det syvende høyeste fjell i verden, og ligger lengst øst i Dhaulagiri Himal-kjeden i Himalaya, nord for sentrale Nepal. Fjellet reiser seg 8167 meter over havet. Navnet Dhaulagiri stammer fra sanskrit og betyr «hvitt fjell».

Da fjellet ble oppdaget av den vestlige verden i 1808 trodde man at Dhaulagiri var det høyeste fjellet i verden. Dhaulagiri hadde status som verdens høyeste fjell i over 30 år. Dhaulagiri ble først besteget 13. mai 1960 av en ekspedisjon fra Østerrike og Sveits. Kun en’ skandinavisk klatrer har klart å nå toppen!

På www.gamme.no kan du lese mer om ekspedisjonen, og følge bloggen som beskriver forberedelser, selve turen, og deltagernes opplevelser.

Blant Helsportutstyret som var med på turen er:

Fimbul HS, expedition og fusion jakker

Galhøpiggen, Tempelfjorden og Leirvassbu soveposer

Svalbard 3 high og Valhall telt

Munin 45L og X-trem 90+30L sekker


Ekspedisjonen hadde følgende å si om utstyret fra Helsport:

Når man begir seg ut for å bestige verdens høyeste fjell er det vesentlig at man kan stole på utstyret og klærne man bruker. Nå har jeg vært så heldig og hatt Helsport som samarbeidspartner under mine fem siste Himalaya-ekspedisjoner. Disse er alle er nevnt på Helsport’s egen hjemmeside: 

”International Makalu Expedition” i 2004 med blant andre Sven Gangdal,

”Cho Oyu Unarmed Expedition” i 2005 med blant andre Cato Zahl Pedersen, 

”Hamar til topps Shisha Pangma Testekspedisjon” i 2006 med Aleksander Gamme,

”Hamar til topps Everest Ekspedisjon” i 2007 med Aleksander Gamme, 

og nå sist ”Norsk Dhaulagiri Ekspedisjon” i 2008 med blant andre Lars Bredesen. 


Undertegnede kan med sikkerhet si at han er den i Norge som reiser yppigst nedover på 8000 meter- ekspedisjoner. Fem turer over fem år.

Slik ble utstyret testet:

 over to måneder i Himalaya, under det første norske forsøket på å nå toppen av det 8167 meter høye fjellet Dhaulagiri, fikk Helsport klær, telt og soveposer virkelig kjørt seg. 

Utstyret fikk prøvd seg i alt fra tropiske til arktiske forhold, fra regn til snø, i jungel og gjørme, over dype elver og opp bratte fjell ☺… 

Jeg har svært god erfaring med Helsport telt og soveposer, da jeg har fått gleden av å hatt det med på samtlige av overnevnte turer. Et bedre høydetelt enn Svalbard 3 High, og en bedre (med tanke på vekt og varme) høydepose enn Galdhøpiggen skal du lete lenge etter. For meg har dette nå blitt en selvfølge å bruke på mine mer ekstreme turer.

Ikke at vi var i tvil om kvaliteten, men det var svært spennende å få teste Helsport’s nye ekstrem kolleksjon på Dhaulagiri 2008. Vi kan med sikkerhet si at disse klærne holder mål

2008 - Himalaya ekspedisjonen

Aldri før har Dhaulagiri blitt besteget av nordmenn. Den norske Himalayaekspedisjonen hadde som felles ønske om å bli de første nordmenn på toppen av Dhaulagiri høsten 2008, men måtte dessverre gi seg på grunn av for lite tau ekstremt snøvær.

2008 - Himalaya ekspedisjonen