2008 - På kryss og tvers i Arktis

13.september kom alle tre tilbake på Norsk jord etter å ha gått både på kryss og tvers i Arktis. Her kan du lese litt mer om ekspedisjonen, og erfaringene med utstyret de hadde med seg fra Helsport.

Erfaringer fra første del- Spitsbergen på langs

I mars – april gjennomførte vi første ledd i turprosjektet ”På kryss og tvers i Arktis” – Spitsbergen på langs. 14. mars ble vi kjørt ut fra Longyearbyen med snøscooter til Verlegenhuken, Spitsbergens nordligste punkt.

Ruta vi fulgte sørover var grovt sett: Åsgårdfonna, Widjefjorden, Mittag Lefflerbreen, Heyesbre, Østkysten, Ingelfieldbukta, Sørneset (Spitsbergens sørligste punkt), Van Keulenfjorden. Etter 34 dager ble vi den 17. april hentet med snøscooter ved Van Keulenfjorden og kjørt tilbake til Longyearbyen. Turen kan kort oppsummeres som svært vellykket – mektig natur, mye fint vær, kaldt og tidvis slitsomt.


Utstyr vi hadde med oss fra Helsport var:

Telt: Spitsbergen 4

Soveposer: Tempelfjorden med dampsperre

Bivuakk sko

Forholdene var som antydet i innledningen, kalde. Vi var heldige og hadde et stabilt høytrykk i de 26 første dagene. Dette medførte stort sett pent vær, kaldt og lite vind. Med kaldt mener vi stabilt ned mot 30 kuldegrader på dagen og rundt minus 35 på kveldene. De siste 8 dagene var derimot preget av mildere vær, nedbør og vind. I sum ble utstyret derfor utsatt for mer kulde enn vind. I løpet av de 34 dagene, bodde vi 32 i telt. Den ene natten (dag 16) bodde vi i en hytte med ovn og ved, slik at vi fikk fyrt og tørket, den andre bodde vi i et skul uten mulighet for oppvarming.

 

Under følger noen av de erfaringene som ble gjort i løpet av turen.

Spitsbergen 4

Vi hadde tidligere ingen erfaringer med dette teltet, men har tidligere vært mye på tur med Helsport telt, blant annet Svalbard. Vi rakk heller ikke å teste utstyret før vi dro til Svalbard. Vi ble positivt overrasket over romsligheten til Spitsbergen 4. Tidligere erfaring tilsa at selv om vi var tre, ville et firemannstelt bare være akkurat. Blant annet oppleves ikke Svalbard 4/5 spesielt stort for tre. I Spitsbergen 4 hadde vi imidlertid svært god plass. Det er nesten slik at vi i ettertid har lurt på om vi kunne ha klart oss med 3 for å spare vekt. Det som imidlertid taler imot dette er liggeretningen. I Spitsbergen 4 lå vi på tvers (langs dørene, dvs en i midten uten direkte tilgang til dør). Vi valgte dette for at alle skulle kunne sitte oppreist uten å komme i nærkontakt med duken. I Spitsbergen 3 er det ikke mulig å ligge denne veien, slik at de som ligger på sidene ikke vil ha full takhøyde. Vi har sansen for at anslaget for hvor mange personer som teltet er beregnet på, er reelt. Dette føler vi er tilfelle med Spitsbergen 4.

Selv om vi ikke var utsatt for mye vind, opplevde vi at Spitsbergen er et vindstabilt telt. Dette kombinert med at det er enkelt å slå opp på grunn av like stenger og symmetri, gjorde oss komfortable selv i rufsete vær. På tidligere turer i kaldt vær har vi opplevd at utstyret slites fortere på grunn av temperaturen. Dette merket vi ikke med Helsport sine produkter denne gangen. Teltet bærer i liten grad preg av å ha blitt brukt i 34 dager.

Kort oppsummert er vi godt fornøyd med teltet. Det er vindstabilt, slitesterkt og romslig. Forholdene som forøvrig er påpekt er i all hovedsak mindre forhold, som i mindre grad påvirker helhetsinntrykket. Vi ser derfor frem til at Spitsbergen 4 igjen skal være vårt hjem når vi legger ut på andre del av turprosjektet ”På kryss og tvers i Arktis” – Grønland på tvers.

Tempelfjorden

Vi var godt fornøyd med posenes konstruksjon. Systemet med tre poser i en fungerte bra. Litt plundrete å komme ned i alle tre posene, men med trening gikk dette bedre. Vi synes posene var passe romslige, hadde god varmekrage, gode muligheter for å snøre hetten, kjekk lomme med fin plassering og behagelig fleecepose i fotenden.

Kort oppsummert er vi tiltross for litt plager med fukt, fornøyde med posene. De ivaretok stort sett sin viktigste funksjon med å holde oss varme. Systemet med tre poser i ett gir en fleksibilitet til å temperaturregulere og du har med denne ene posen en pose som dekker de fleste bruksområder fra svært kalde vintertemperaturer til sommervarme. Skulle vi ønske noe videre måtte det være at den ble litt lettere.

Bivuakk sko

Vi er godt fornøyde med bivuakk skoene. Vi satt særlig pris på den godt isolerte sålen med forholdsvis god friksjon. De kaldeste kveldene ble imidlertid skoene litt kalde, slik at vi valgte å supplere med en dunsokk som vi hadde inne i skoene. Dette gjorde de komfortable også i minus 35.

 

Det kan anbefales å gå inn på ekspedisjonens hjemmeside, hvor du kan lese dagbok både fra Spitsbergen på

2008 - På kryss og tvers i Arktis

13.september kom alle tre tilbake på Norsk jord etter å ha gått både på kryss og tvers i Arktis. Her kan du lese litt mer om ekspedisjonen, og erfaringene med utstyret de hadde med seg fra Helsport.

2008 - På kryss og tvers i Arktis