2011 - Første norske bestigning av Dhaulagiri

Stian Voldmo, Øyvin Thon og Brit Volden ble lørdag 14 mai 2011 de første nordmenn noensinne til å stå på toppen av Dhaulagiri!

Med sine 8167 moh er Dhaulagiri verdens syvende høyeste fjell, og det høyeste fjellet – som inntil i dag – ikke har vært besteget av nordmenn.

Dhaulagiri er et utfordrende fjell med klatring på bre hele veien fra Basecamp bortsett fra selve sukkertoppen som er ca. 15 meter med fjell. Her har ekspedisjonen fikset tau. Det er en vedvarende bratt rute fra leir 2 til 3, og selv om det har gått greit opp blir det en psykisk og fysisk utfordring på vei ned. Med Basecamp på 4600 moh er det en lang rute opp mot toppen og ekspedisjonen traverserte fjellet for å komme i posisjon til å følge tenkt rygg opp.

Selve turen har gikk som planlagt. De opplevde noe dårlig vær underveis, senest i leir 4 i går da det blåste så mye at en av stengene i ytterteltet knakk. 

Sikkerhet og helse har imidlertid hele tiden stått i høysetet for alle de  seks ekspedisjonsmedlemmene, og respekten for et tøft og vanskelig fjell gjorde at Einar Osland, Rune Snaprud og Bård Atle Løvehaug visste å bryte mens leken var god.

Voldmo måtte selv snu på Dhaulagiri under en ekspedisjon i 2008 på grunn av for mye snø og for lite tau.

Dhaulagiri ble oppdaget av den vestlige verden i 1808, og i 30 år ble det regnet som verdens høyeste fjell, innen man fant Kanchenjunga. Fjellet ble første gang besteget 13. mai 1960 av en ekspedisjon fra Østterike og Sveits. Nå ganske nøyaktig 51 år senere står Stian Voldmo, Øyvin Thon og Brit Volden på toppen.

Stian Voldmo ringte hjem fra Leir 4, på ca 7400 moh på kvelden lørdag den 14, og fortalte at de hadde hatt ok vær under hele toppstøtet, og at ”vi gjorde alt vi kunne for å stå på toppen, og jammen hadde vi uttelling. Halv fire lokal tid stod vi på toppen. Nesten alle storkoste seg. Vi skulle gjerne hatt med Einar og gutta opp hit. Men hva kan man si? Toppen er nådd! Nytt norsk flagg er plantet! Morsomt, morsomt,” 

Vi i Helsport gratulerer hele gjengen med en stor norsk ekspedisjonsbragd!

Du kan lese alle blogginnlegg fra ekspedisjonen og se flere bilder på gamme.no

2011 - Første norske bestigning av Dhaulagiri

Stian Voldmo, Øyvin Thon og Brit Volden ble lørdag 14 mai 2011 de første nordmenn noensinne til å stå på toppen av Dhaulagiri!

2011 - Første norske bestigning av Dhaulagiri