2013 - Gullgravingstur til Alaska

Sommeren 2013 var dro 4 geologistudenter på gullgravingstur til Alaska. Her følger en liten turrapport og tilbakemelding på Kongsvoldlavvoen de hadde med til Alaska.
Sommeren 2013 var vi, 4 geologistudenter, på gullgravingstur til Alaska. Vi var så heldige å få sponset en Kongsvold lavvu til turen vår. Planen var å padle Sheenjek River i omtrent en måned, helt ned til Dalton River Bridge. Etter omtrent en uke på Sheenjek River var uhellet ute. Da vi våknet hadde elva steget 2m helt uanmeldt, og vi mistet all maten vår, en kano og mye annet utstyr. Omtrent det eneste som stod igjen var Kongsvold lavvuen, med flere av bardunene under vann. Vi måtte arrangere evakuering og det ble en brå slutt på en tur vi hadde planlagt lenge. Etter et par dager i Fairbanks med litt grining og lange telefonsamtaler med forsikringsselskapene våre fikk vi skrapet sammen nok midler til å dra på en ny tur, denne gangen til Beaver Creek. Hellet var med oss nå, og Alaskadrømmen ble oppfylt med gull i vaskepannene, eventyrlig fiske, lange dager med padling i midnattssol og ikke minst fantastiske møter med naturen og dyrelivet. En av de opplevelsene som kommer til å bli husket lengst, både for oss geologer og Kongsvold lavvuen var følgende: Etter en lang padledag hadde vi slått leir på en grusbanke og skulle fortære nok et harr-måltid. Mette og klare for kaffehvilen ser vi plutselig en svartbjørn lene seg på Kongsvold lavvuen og snuse. Bjørnen skulle ikke få ødelegge denne turen også, så vi løp mot den med ladde våpen og ropte på Lars-Monsen-vis. Bjørnen virka ikke veldig redd for oss, men forstod at den ikke var velkommen inn i Kongsvold lavvuen, og rusla inn i buskene. Kongsvold lavvuen så litt pjusk ut etter overfallet, full av bjørnesnørr og med fire kloremerker. Etter en vask og litt omsorg var den god som ny. På lange turer er det flott å ha en lavvu man kan stå oppreist i. Det er også lite som kan gå i stykker, og skulle den det er den lett å reparere. 4 personer får veldig god plass i Kongsvold lavvuen, da den er beregnet for 8 personer. Størrelsen og ventilasjonsmulighetene gjør at den ikke blir så veldig varm, selv, når det er 25 grader og midnattssol. Lavvuen er slitesterk og lett å sette opp. Som andre lavvuer rager den relativt høyt, og er utsatt for harde vindkast. Ved å legge store steiner, stokker eller sand på klaffene skal det allikevel en del til for å velte den, selv uten veldig godt feste til plugger. Myggnetting i åpningen og i toppen kom godt med i Alaska, og det var ikke behov for å bruke ekstra mygg-topphatt. Glidelåsen blir litt hard etter flere uker på sand og grus, men den holdt seg godt. «Vindusluka» ligger litt langt nede, og er vanskelig å benytte. Lavvostanga er ganske tung og kan ikke pakkes inni hverandre, noe som er litt upraktisk. Pakksekken til lavvuen er romslig, men reimene på utsiden er noe spinkle. Alt i alt; Kongsvold er ypperlig til kanotur, hvor vekt og plass ikke begrenser. Den er slitesterk, enkel å reparere, myggsikker og egner seg godt til lange turer. Vi får håpe det var svette og menneskelukt og ikke lavvuen i seg selv som appellerte til bjørnen! Tusen takk Helsport!

2013 - Gullgravingstur til Alaska

Sommeren 2013 var dro 4 geologistudenter på gullgravingstur til Alaska. Her følger en liten turrapport og tilbakemelding på Kongsvoldlavvoen de hadde med til Alaska.

2013 - Gullgravingstur til Alaska