2014 - Arctic Venture

Arctic Venture er et flerårig prosjekt hvor eventyreren Yuri Klaver skal reise fra Alaska, gjennom Canada og til slutt ende opp på Grønland. Dette ved hjelp av kajakk, ski, kite og rå muskelkraft. Det er en utforskning av kraften i menneskekroppen og den menneskelige ånd. Yuri beviser at ørkenen for alle er den ultimate læring for personlig utvikling.

2012: starten av Arctic Venture i Provydenia, Russland. Yuris plan om å krysse Beringstredet ble forbudt på grunn av strenge russiske regler. Etter to uker med seiling langs kysten, ble han reddet "av den russiske grensevakten. 

2013: Yuri padlet to måneder i det farligste havet i verden, og gikk ytterligere to måneder oppstrøms Noatak River, langt inn i svært avsidesliggende Brooks Range, til han ikke kunne fortsette på grunn av vinteren.

2014: Videre kan du lese hvordan hans hittil siste etappe av Arctic Venture utartet seg:

Eventyrer Yuri Klaver har returnert fra sin fem måneder lange ekspedisjon gjennom Alaska. Han lyktes i å bli det første menneske noensinne til å krysse den avsideliggende Brooks Range fra kyst til kyst, ved å gå oppstrøms elver på ski, krysse fjellpass og padle nedstrøms tusen kilomer i en kajakk for å nå Nordishavet helt alene. I løpet av fire måneder møtte han ikke et eneste menneske.

I April, gravde Yuri frem kajakken sin fra snøen som han hadde etterlatt året før. På ski fortsatte han sin vei over elven, Noatak, gjennom et fjellpass I Brooks Range i noe av den mest utilgjengelige ødemarken i Nord-Amerika. På veien møtte han ulver, bjørner som nettopp hadde kommet ut fra hiet sitt og store reinsdyrflokker som krysset store elver. En av de største farene han møtte var på våren da isen som lå på elven begynte å sprekke opp da det ble mildere.  

Yuris egne ord om den dramatiske morgenen: 
«En natt hørte jeg en drønnende lyd utenfor teltet. En storm? En stor reinsdyrflokk?  Et jordskjelv? Jeg åpnet teltet og så de store isblokkene som hadde blitt sittende fast i svingen på elven flyte nedover med enorm kraft. Vannet som hadde samlet seg opp bak isblokkene begynte raskt å stige. Før jeg klarte å få føttene mine ned i skoene, begynte vannet å strømme inn i forteltet og tok med seg bestikk, panner og brenner. Jeg fikk kastet kjøkkenutstyret ned i kajakken og dro den opp på elvebredden sammen med alt vannet som hadde fylt kajakken og det klissvåte teltet. Etter mye innsats klarte jeg omsider å få alt utstyret mitt opp og bort fra vannet. Det var kalde ti grader og alt var klissbløtt. Heldigvis viste det seg at skadene var begrenset så jeg kunne fortsette ekspedisjonen.  

Tre uker senere nådde Yuri elven, Aniuk, som hadde blitt så høy på grunn av smeltevannet fra fjellet at han matte vente en hel måned før han klarte å komme seg videre. Da han kom frem til fjellpasset bærte han alt utstyret sitt over for å nå frem til starten på elven, Etivluk. Etter tusen kilometer nedover elven nådde han til slutt Nordishavet.

Farene var likevel ikke over:  “Jeg lå å sov i teltet etter å ha padlet 30 kilometer over rolig vann natten før. Da jeg våknet opp i fire tiden på ettermiddagen var det blåst opp og vinden var sterk, noe som gjorde at bølgene slo med full styrke inn mot land. Selv om jeg lå i ly på land hadde jeg likevel en dårlig følelse for dette.. Barfot sprang jeg til stedet hvor jeg hadde lagt kajakken før jeg slo opp camp. Det jeg fryktet hadde skjedd, kajakken var borte og var blitt skylt på havet. Tre dager senere fant noen ansatte på en oljerigg kajakken min som var blitt kastet i land på Jones Island, fem kilometer fra kysten.»

Nok en gang kunne Yuri fortsette reisen sin. Noen dager etter avreise fra Prudhoe Bay, på vei til den kanadiske grensen ble han forsinket med to uker på grunn av en storm som hadde orkanstyrke i kastene. Da stormen var over bestemte han seg for å padle til den en nærliggende borestasjon hvor han kunne sende kajakken sin i en container. På grunn av at det amerikanse visumet holdt på å gå ut, ble han nødt til å returnere til Prudhoe Bay og avslutte sesongen.  

Neste år vil Yuri begynne sin tredje sesong i Mars hvor kan skal prøve å gå så langt som mulig av Canada på ski over polarisen. 
Målet er å nå Grønland iløpet av 2016. 

Hvorfor vil noen dra på en så lang og farlig ekspedisjon? Yuri: «Jeg ønsker å vite hvor langt vi som menneske kan gå. Vi er alle skapt for å gå rundt i villmarken, men den komforten vi har i vårt modene liv gjør at vi ikke fult ut klarer å bruke våre fysiske og mentale evner. Mitt mål er å inspirere mennesker til å utfordre evnene sine.

Les mer om prosjekt til Yuri på : http://lonewolfadventures.com/ 


2014 - Arctic Venture

Arctic Venture er et flerårig prosjekt hvor eventyreren Yuri Klaver skal reise fra Alaska, gjennom Canada og til slutt ende opp på Grønland. Dette ved hjelp av kajakk, ski, kite og rå muskelkraft. Det er en utforskning av kraften i menneskekroppen og den menneskelige ånd. Yuri beviser at ørkenen for alle er den ultimate læring for personlig utvikling.

2014 - Arctic Venture