Alt du trenger å vite om dun

Mange år med dun
Ikke mange vet at en ekspedisjon ble begynnelsen på Helsport og vårt produktsortiment slik vi kjenner det i dag. Fra starten hadde vi nemlig hovedsakelig produkter for campingbruk, men det endret seg fra 1964 da vi kom i kontakt med Arne Næss senior som planla en norsk klatreekspedisjon til Tirich Mir i Himalaya. Samarbeidet med ekspedisjonen ble starten på en total omlegging av Helsports produkter. Til selve ekspedisjonen ble det utviklet revolusjonerende lettvekts soveposer i dun.

Helsport har jobbet med dun i både soveposer og klær i nå over 50 år, og til tross for all utvikling som har skjedd på teknologi innen utvikling av isolasjon er dun fremdeles en unik form for isolering. Nylig introduserte vi vår nye Ragoserie - Les mer om den her

Hva er egentlig fordelene med dun?
Dun er et naturmateriale med en fantastisk varme-til-vekt-ratio. Dette betyr at dun veier svært lite i forhold til hvilken varme den gir. Hvis du er opptatt av å ha en lett sekk eller pulk, så er definitivt dunsovepose det du bør velge. I tillegg til sin lave vekt, komprimeres dunposer til et lite volum, og tar derfor lite plass i sekken.

Med den svært lette vekten til dunsoveposer, har du mulighet for å velge en sovepose som er noe varmere enn det som var tiltenkt.

Soveposer i dun pakker svært lite og lett, og er i tillegg meget behagelig å sove i. Det er viktig å ta vare på dunposer ved å tørke og lufte dunposene etter bruk. Husk også å lagre posen i oppbevaringspose.

Dun har en unik evne til å gjenskape spensten, slik at en dunsovepose som behandles godt vil du kunne ha i mange mange år.

Fordeler med dun:

  1. Svært komprimerbar
  2. Lett vekt
  3. Fantastisk vekt til varmeratio
  4. Svært komfortabel å sove i

Hvordan isolerer dun?
En dunsovepose har x antall kammere med x mengde dun i. Når duna ekspanderer seg og oppnår optimal spenst, dannes det et rom mellom ytter- og innerstoffet. Dun har en kompleks struktur som gjør at den binder og fanger luft fra personen inne i dette rommet. Dette gjør at dun og materiale rundt skaper et effektivt isolasjonslag rundt deg som beskytter mot den kalde luften utenfor soveposen. Kroppsvarmen din bidrar altså til å varme posen som danner beskyttelseslaget mellom deg og den kalde luften utenfor. Sjekk ut hvordan vi har utviklet vår nye sovepose Rago. 

Myter om dun
”Dun mister evnen til å isolere når det blir vått.”

Ja, det gjør det. Men for å sammenligne det med fiber, så mister også fiber noe isolasjonsevne hvis det blir vått. Derfor er vår eneste regel: Hold soveposen tørr, eller prøv det så langt det er mulig.

Materialene vi bruker er vannavstøtende og vil holde fuktighet utenfor. Skal du derimot på turer hvor du vet at soveposen vil bli våt, bør du vurdere fiber.

Blandingsforhold og dunkvalitet
I våre soveposer benytter vi 650+ andedun 90/10, og 750+ gåsedun 90/10. 

Hva betyr 650+, 750+ 90/10 etc?
Disse tallene betyr hvor mye bæreevne (ofte kalt fill power) det er i duna som blir brukt i soveposen. Enkelt fortalt; jo høyere bæreevne, jo mindre dun trenger du i en sovepose for å oppnå samme temperaturgrense. Selve tallet kommer av hvor mange cubic inches en ounce dun fyller en sylinder når et vektet stempel ligger oppå duna.

90/10 betyr blandingsforholdet mellom dun og fjær. Jo større andel med dun, jo mindre blir pakkvolumet til soveposen og jo bedre isolerer posen. Dette fordi dun binder varm luft bedre enn fjær.

Andedun vs. gåsedun
Isolasjonsegenskapene til begge typene dun er tilnærmet identisk og ikke noe mer å tenke over. Hovedårsaken til å bruke gåsedun er at det ikke er mulig å få andedun i en fill power over 650.

Andedun: For en sovepose som er designet for rundt -15 eller varmere, er andedun det du trenger. Gåsedun er mye dyrere enn andedun, og vil ikke gi noen som helst fordeler i en slik sovepose.

Gåsedun: Den ultimate isolasjonen gir minimalt med vekt og maksimalt med varme. Den eneste måten å få denne ratioen er å bruke en høyere fill power. Denne fill poweren får du gjennom å bruke gåsedun.

Grunnen til at man kan bruke mindre mengde gåsedun vs. andedun er at gåsedunet er mer kompleks i strukturen som gjør at det blant annet binder seg bedre, men har også høyere bæreevne og styrke i duna. Det er bitte små tagger/tenner på gåseduna som gjør at de knytter seg bedre sammen.

Vask og vedlikehold
Det er viktig å ta vare på dunposen din. Når du kommer hjem fra tur, er det viktig at du tar posen ut av kompresjonstrekket, tørker og lufter soveposen. Etter soveposen er luftet og helt tørr kan den pakkes i oppbevaringstrekket som følger med når du kjøper soveposen. Dette er et stort trekk som gjør at duna ikke ødelegges ved å ligge komprimert over lenger tid. 

Vask dunposen i vaskemaskinen med dunvask og vreng ut alt overflødig vann når den er ferdig vasket. Benytt 40˚C mild vask og bruk ca. 30% av normal mengde vaskemiddel. Min. kapasitet på vaskemaskinen må være 7kg. Husk å lukke alle glidelåser når den vaskes og ikke legges i direkte sollys mens den tørker. Legg soveposen eksempelvis oppå et tørkestativ og rist posen av og til mens den tørker. Tørketromles ved lav varme - max.50°. Husk også å bruk tennisballer for å gjenopprette spenst. Dun gjenvinner sin bæreevne veldig godt etter vask, hvis man gjør dette på en riktig måte. Husk å les vaskeanvisningen på soveposen din for sikkerhetsskyld.