Den krevende førjulstiden

Det knaser lett i frossent høstløv som ligger strødd langs innkjørselen. Kveldens regn, etterfulgt av nattens synkende temperaturer har gjort sitt med restene av den grønne årstiden som for lengst er et tilbakelagt kapittel.
Sola titter ikke nødvendigvis frem heller. Det kommer an på hvor du står i forhold til fjellene, om hun gjemmer seg bak stein og nysnø i sin lave ferd over himmelen. Stadig tidligere takker hun for seg, dagene tapper for lys, varme og liv, idet vi ubønnhørlig sendes inn i årets mørkeste del.

Dette er normalt en tid på året som krever sitt. Innspurt på studiene, eksamenstid og lange dager på kontoret. Jula skal forberedes, og mye må finne vegen inn i både kalender og ”To-do-list”, før gjeterne kan få lov til å finne Jesusbarnet i falleferdig stall ved Betlehem.

Selv prøver vi å komme oss mest mulig på tur i disse ukene, så godt det lar seg gjøre.
Seige kilometer på jakt etter skvetne November-ryper, stille vandring i furuskogen på innlandet med kaffekjel og nytente tyribål. Disse ukene nå på tampen ev året er blant de vakreste tidene å oppleve naturen.
Måneskinn, Nordlys og klar luft, blandet med nysnø, is på vannene, og lange, rolige, mørke kvelder.

Av en eller annen merkelig grunn treffer man ikke så mange sjeler på vandring i skog og mark nå, selv om dette altså er en fantastisk tid å være ute. Hyttebøkene til DNT, Statskog og andre viser at det er langt mellom datoene hvor møre bein dunker snø av skosålene mot grov yttervegg, eller kakker hull i islaget for å hente vann i bekken like ved. Det er stille i fjellet, over viddene og i skogen, turfolket har visst takket for seg, og trukket seg tilbake.

Men det trenger ikke du å gjøre!
Her er tre fine tips til deg som vil riste av deg førjulsstresset, og møte vinteren der den kjennes best – midt i skaperverket!


1. Opplev mørketidslyset
Nordlys, fullmåne, blåtime og glitrende frostkrystaller. Norsk natur er fulle av fine steder med minimal lysforurensing, hvor du kan jakte på lyset som dukker opp i mørketida. Vårt tips er å søke opp en av de mange åpne koiene og gammene som ligger rundt omkring. Statskog, DNT, FEFO, bygdelag og mange andre gjør en finfin innsats for å holde mulighetene åpne for den som leter etter et koselig skjulested for natten.
 


2. Opplev ensomheten
Når dagene fylles av gjøremål, og man må forholde seg til datoer, tidspunkt, oppgaver og mennesker på alle bauger og kanter, er det få ting som er så forfriskende som å oppleve ensomheten som førjulsvinteren i villmarka kan gi.
Siden så få andre er ute å ferdes, i alle fall et stykke fra allfarveg, kan du oppleve å være alene, og kjenne på den øredøvende stillheten som regjerer på mørke kvelder.

 

3. Isfiske
Mange venter til våren med å finne frem isbor og pilkestikke, i jakten på fisken under isen. Men mange steder er isen trygg lenge før jul, og det kan være gode muligheter for fangst!
Husk å sjekke nøye om isen er trygg, ta med pigger, ekstra klær og en fjellduk – så står du tryggere om uhellet er ute.