Den velsigna fjellduken!

Jakta siger stadig nærmere innpå alle de ivrige jegerne blant oss.

De største entusiastene har allerede slått leir med lokkefløyta eller ved åtet, for å få has på den lure rødreven. Kråkejakta har og vart en stund. Forhåpentligvis tar alle bevisste jegere seg til predatorjakt. Seljakta og beverjakta er mer skjulte skatter i jeger-verdenen, sikkert vel verdt et forsøk.

Mitt mål for året er å starte aktivt med sjøfugljakt. Ande og Måsejakt i starten, før skarvejakta tar til lenger utpå høsten.

For andre er det kanskje de mer klassiske jaktformene som venter, når sensommeren etterhvert skal gi stafettpinnen over til neste årstid. Reinsjakta, og jakta på annet hjortevilt, rypejakta og søken etter det store tiurfallet. De som vet hva jeg snakker om, har trolig vann i munnen allerede. 

Etter å ha jaktet i mange år, på ulike måter etter ulike arter, begynner litt erfaring så smått å samle seg. Hvor sitter ofte rypa til ulike tider av sesongen? Hvor sakte må du gå for å få med deg terrenget? Hvordan hjelper du bikkja til å holde koken gjennom flere dager? Hva slags utstyr trenger du, og hva trenger du ikke?

I dette innlegget tenkte jeg å dele et tips fra det  siste punktet, ved å slå et slag for en allsidig, og godt brukt følgesvenn.

 

Det skal handle om fjellduken!

Jeg og kona mi har brukt fjellduk i mange år, i all slags vær og på mange slags turer. Dette er et av de produktene som virker skreddersydd til det allsidige friluftslivet i skandinavisk villmark.

Med en enkel fjellduk, kan du holde deg tørr i regnværet, finne ly for natten, varme for kroppen og sikkerhet når virkelig gjelder. 

Vi har det siste året tilbragt nærmere hundre netter i gapahuk laget av fjellduk. Samtidig har vi søkt ly i den under dårlig vær, funnet varme på post i reinsfjellet. Holdt bikkja varm og trygg når det gjelder, og beskyttet utstyr og annet for vær og vind.

Konklusjonen? Det funker fjell!

 

Her er fem fordeler ved fjellduken. 

1. Sikkerhet - vindsekk

Vinden kan opptre både som venn og fiende. Enten den gir fart ved å fylle seilene eller kiten, svaler kroppen på varme sommerdager eller jager bort irriterende mygg, er den en god venn.

Når det blåser opp i høyfjellet, spesielt i kaldt og vått vær, er den derimot en klar fiende. Noen ganger også en dødelig en.

I mange av mine skumleste erfaringer fra villmarka, har vinden spilt en viktig faktor. Derfor finner du gjerne en form for vindsekk i sekken min, enten det er på topptur, isfiske eller jakt.

Det finnes egne vindsekker på markedet som er spesiallaget for formålet, men fjellduken fungerer helt supert. Ved flere anledninger har enten vi søkt skjul under duken, eller sendt pointeren vår inn for å holde på varmen.

Med en fjellduk som sikkerhet, har du god hjelp om du skulle trenge den!

 

2. Tørt og funksjonelt – poncho

Min nyeste favorittfunksjon, når det kommer til fjellduk, er ponchoen. Helsport sin fjellduk er laget slik at ponchoen, med hette og armer, fungerer strålende, også når du skal være aktiv i eksempelvis en jaktsituasjon.
 

 3. Kamuflasje – på post

Har du først tatt på deg en poncho, er du egentlig klar for å sette deg ned på post. Enten du sitter i sludd og venter på villreinen, i høljeregn og venter på hjorten, eller i sur vind mens du speider etter Helene Harefrøken.

Jeg pleier ofte å bruke sekken som sitteunderlag, og har gjerne med et telys eller lignende, som jeg fyrer på mellom føttene. Da stiger varmen opp under fjellduken, og livet blir raskt mer trivelig. Du kan og lukke duken helt, dersom det er mer hensiktsmessig.

Når du er tørr og god på posten din, er det greit å vite at duken gir god kamuflasje. Den som har prøvd, vet hvor vanskelig det kan være å oppdage en jeger i fjellduk på høyfjellet.

 

4. Varme – sove og hvilepose

Da jeg var yngre, hadde jeg en merkelig idé om at det var tøft å fryse. På en rar måte fikk jeg følelsen av at jeg mestret barske forhold, og følte meg riktig så robust.

Nå er det helt motsatt. Det er ingen mestring i å fryse bort kalde timer… Mestringen ligger i å vite hvordan man holder seg varm. Kort sagt er det rett og slett for dumt å fryse, når man enkelt kan lære å forhindre det.

En effektiv måte å minske antall frostige timer, er å investere i en fjellduk. Den ordinære duken, uten for, har et reflekterende lag på innsiden, som sammen med vind og vanntetthet hever temperaturen betraktelig. Du får og kjøpt gode modeller med for, som isolerer enda bedre! 
 

 5. Ly – telt og gapahuk

Som regel henger vi fjellduken opp som en slags gapahuk. I lavlandet bruker vi faktisk mye oftere denne varianten, enn et tradisjonelt telt.

Vi spenner hjørnene i den ene langsida, fast i hvert sitt tre med tau. Hjørnene i den andre langsiden fester vi til bakken med tau og hver sin teltplugg.

Om det blåser mer, og nedbøren fyker inn under duken, bør du senke alt nærmere bakken. Eventuelt kan du lage en telt-løsning. Da fester du tau mellom to trær i passe avstand, og legger fjellduken over tauet på langs. Hjørnene festes til bakken med tau og teltplugger, eller eventuelt til trær/busker. 

Til tau kan du godt bruke 4mm nylontau, som er billig og bra.

 

Tekst + bilder: Andreas Skagøy