Derfor elsker vi sommerferie i Norge!

Det fins lite som slår en herlig sommerferie i norsk natur. Enten du foretrekker høye fjell, havet, skogen, vidda eller fiskevannet - så har vi alt nesten rett utenfor stuedøra vår.

Vi har samlet favoritt destinasjon - og aktivitetene til flere av oss i Helsport. Dette er ting vi elsker å gjøre om sommeren, og gjerne vender tilbake til år etter år. Kanskje en av disse blir en del av nettopp din ferie i år?

Del også gjerne dine beste turminner og tips i kommentarfeltet på Facebook-sidene våre, vi gleder oss til å høre fra deg! 

 

Jarle Nårud, produktansvarlig ryggsekk:

Hverdagsutflukt med lekent innslag

Dersom man har tilgang på et gammelt klatretau, eller annet lengre kraftig tauverk, er det mye spennende man kan bruke dette til når man er på tur i skogen.

Vi har hatt mye glede av å lage edderkoppnett-lignende nett mellom to trær. Det kan være på en lengre rast eller om det er på en plass man har tenkt å tilbringe dagen ute. Kanskje for å fiske.

Sørg for å stramme skikkelig godt så det blir litt hold i klatrenettet.

 

Kanotur med barn

En fantastisk tur å gjøre med barn er å padle med kano fra Synnervika på Femunden mot Røros.

Turen kan gjøres over flere etapper. Det er flere flotte plasser for teltovernatting underveis. Tømmer rennene mellom sjøene fra Femunden til Feragen byr på spennende og eksotiske innslag på turen. En enkel to-dagers  variant er å legge ut fra Synnervika på ettermiddagen, overnatte et sted underveis, og avslutte ved Feragsdammen. Man kommer enkelt til start- og sluttpunktet med bil.

Kanoer kan leies på Langen Gjestegård.

 

Hallvard Bache, markedsmedarbeider: 

Basecamp i Ringsdalen

Mitt første tips til en flott ferie på fjellet er basecamp i Norges kanskje fineste dal, Ringsdalen. Ringsdalen ligger i hjertet av Hurrungane på den vestlige siden av Jotunheimen. Her finner du fantastiske teltplasser med majestetiske topper som Dyrhaugstind, Ringstindene og Lauvnostind rundt deg. Her er det massevis av fantastiske 2000-metere for alle nivåer, nybegynnere til klatreeksperter. Ringsdalen er et ypperlig utgangspunkt for eventyrlystne turgåere, med klatring, tinderangling og fantastiske toppturer som aktivitet. Er du heldig kan du få med deg den siste snøen i juni/juli om du ikke fikk nok skiturer i vinter. Ønsker du å reise kollektivt, går det buss til Turtagrø hotell som ikke ligger langt unna. 

 

Med lett sekk, på tur i Langsua Nasjonalpark

Mitt andre tips for en fin helgetur i fjellet på sommeren, er telttur i Langsua Nasjonalpark(tidligere Huldreheimen). Er du lysten på en flott tur i litt rolige omgivelser, kan jeg anbefale denne turen. Her finner du et veldig lettgått terreng som inneholder enormt mange, fine teltplasser. Liomseter er et bra utgangspunkt, og velger du å ta med deg telt kan du gå din egen trekant. Her kan man velge helt selv! Kan spesielt anbefale en teltplass med kjempe utsikt, som ligger ved Massingtjønn midt i Langsua Nasjonalpark. God tur!

 

Nora Helliksen, Markedssjef:

Moskussafari på Dovre

Jeg er utrolig fasinert av disse de store, eksotiske dyrene og har vært på Moskussafari flere ganger. En kjempefin måte å tilbringe en dag i fjellet uten å ”bare” gå. På alle turene jeg har vært med på har vi vært en gjeng i alle aldre, og store som små syns det er like moro hver gang vi finner dem. Jeg har hatt Kongsvold Fjeldstue som utgangspunkt for turene. Her kan du parkere, og det går en sti fra veien opp mot fjellet. Når vi har kommet oss opp på fjellet har vi gått videre i flott terreng – retningen har variert hver gang ettersom hvor kjentfolk vet at moskusen holder til denne dagen. Det er mulig å gå turen alene, men vil anbefale å gå med en guide, da er mulighetene mye større for at man finner dem, og det er gøy å gå sammen noen som både vet mye om moskus og kjenner fjellet godt. Det går guidede turer fra Kongsvold hver dag kl.10 i juni, juli og august. 

Turen passer for alle som er vant til å gå tur, og tar ca. 5-6 timer. Husk godt fottøy, klær etter forholdene og matpakke og drikke (det blir en liten rastepause på fjellet). Kamera til en moskus-selfie bør man også ta med;) 

Mer info på Kongsvold sine hjemmesider

 

 

Børge Ouslands øy Manshausen i Steigen

Ikke mange vet enda at polfarer Børge Ousland har sin egen øy i Nord Norge! Øya heter Manshausen og er rett og slett en perle på 55 mål, sentralt plassert i Grøtøyleia, bare 500 meter fra den trivelige bygda Nordskot i Steigen. Her er det muligheter for fantastiske fjellturer, fiske, dykking, padling, klatring, grottevandring og toppturer (enkelte topper er bare tilgjengelig med båt!) for å nevne noe. Her finner du hvite sandstrender, spektakulære fjell, og du ser du over til Lofotveggen.

Det er enkelt å komme seg oppover, Nordskot er tilgjengelig med bil hvis du bor i nærheten. Ellers så går det ofte (og rimelig hvis du bestiller i god tid) fly til Bodø, og derfra går det hurtigbåt direkte til Nordskot fra havna i Bodø. 

Jeg er heldig og har fått oppleve øya allerede, men siste helgen i juni er både sjøhyttene og hovedhuset ferdig – og de kan begynne å ta imot gjester. Anbefales på det varmeste!

 

Mer om Manshausen her

 

Johannes Hvidsten, Salg-og markedskoordinator:  

Romsdalseggen

Tenk å gå langs en egg i fem timer omkranset av fjell som Store Venjetind, Romsdalshorn, Trollveggen og alle de andre mektige toppene i Romsdalen.. Dette er utsikten du får dersom du velger å legge inn en tur over Romsdalseggen i sommer! Turen er svært lett tilgjengelig da det daglig er satt opp flere busser som går fra Åndalsnes sentrum og frakter deg innerst i Venjesdalen som er utgangspunktet for turen. Venjesdalen er for øvrig utgangspunktet for turer til blant annet Store Venjetind, Romsdalshornet og Kvanndalstind som også er vel verdt et besøk. 

Du kan velge mellom tre ulike vanskelighetsgrader når du skal gå Romsdalseggen. «Ekstrem», normal og familie. Velger du ekstrem varianten starter turen med en bratt oppstigning med lett klatring og klyving opp til blånebba før du vender nesen nedover mot Romsdalseggen og møter på normalruta og famileruten til slutt. Her er det altså vanskelighetsgrader for enhver smak. Når du først skal gå denne turen er det lurt å sette av en hel dag. Det er ikke noe poeng i å haste seg ned fra fjellet når du har utsikt over hele Romsdalen og fjorden som snirkler seg inn til Åndalsnes og Isfjorden.. Turen ender opp hvor utgangspunktet for turen var, Åndalsnes Sentrum. Er du av de virkelige spreke og vågale kan du ta med deg sykkelen og sykle samme tur som vist på bildet. 

Foto: Terje Aamodt

 

Kort youtubeklipp fra turen: 

 

Klatring på Julsundet

En sjelden klatreperle som ligger like utenfor Molde. Etter en 15 minutters biltur fra Molde ankommer du klatrefeltet. Det ligger helt i havgapet ut mot Atlanteren og på sommeren har du solen helt frem til 23-tiden på kvelden.  Klatrefeltet ligger veldig lett tilgjengelig da anmarsjen kun er på 5-10 minutter fra bilen til du er fremme ved feltet. Denne tiden kan selvsagt tynes for de sprekeste, men for oss dødelige er det greit å ikke være pumpet før man ankommer innsteget, da det går rett opp en bratt ur.  Her finner du både lengre naturlige og boltede ruter.  Rutene spenner fra 3+ opp til 9, så her har du noe for enhver smak og ferdighet. Du finner kanskje landets fineste 8- rute, den velkjente «ingen skoletur» her. Dersom du ønsker å overnatte, ligger det en hule helt inntil klatrefeltet hvor du ligger i le for både vind og vær. Jeg vil anbefale å stikke innom Platou Sport og kjøpe klatreføreren her før du kjører videre utover mot Julsundet. 

Klipp fra «ingen skoletur»: 

Foto: Terje Aamodt

 

Maren Villabø, grafisk designer: 

Roadtrip til Lofoten!

Pakk bilen! Surfbrett, telt, sykkel, tursko og klatreutstyr. Kajakk på taket også, hvis du har det. Sett snuten nordover. Stopp underveis, ikke vær stressa og ha det travelt, veien blir til mens man kjører. Kanskje kommer du deg ikke til målet, Lofoten, men da tar du Lofoten en annen gang.  

Det viktigste er at man senker skuldrene, ikke tenk på alt man ikke får tid til å se eller gjøre, men faktisk nyte de inntrykkene man er så heldig at man får være med til.

Tank opp og følg  kystriksvegen oppover fra Trøndelag, via helgelandskysten til Bodø. Her finnes sykkelturer, grotter, isbreer, korte avstikkere til fjellkjeder og perler av øyer. Klikk her for mer info om veien du kan velge.

Fra Bodø til Moskenes tar du ferga, dag eller natt. Merk deg at alle er glade på fergeleiet, selv om ferga er forsinket midt på natten og ingen helt vet når den kommer. Ta deg en hvil mens du venter, skal love deg at du blir vekket av fergemannen, når han skal ta betaling. Forhåndsbestill hvis du er nervøs for ikke å komme med. Ikke sov, hvis det er natt, når du nærmer deg lofotveggen, den er verdt å se fra sjøsiden.

Lofoten byr på alt. Korte og lange turer på høye og lave topper. Utfordrende eller lette. Dagsturer eller overnatting. Man skal ikke garantere et godt swell i havet for surfbare bølger, men får man det, er det magisk. Kaldt vann, fjell rett i havet, rullestein, sand og sterke grønne farger. Fiskesvær med en idyllisk tilkomst og utgangspunkt for klatrere i flere nasjonaliteter. Stisykling og landeveg, muligheter for alle, også for de som er mindre aktive da det er kunst og kultur i hver en krok.  Det er så mye å nevne om Lofoten og mulighetene, at man bare kan anbefale å tråle nettet og lokalbefolkning for tips om det man vil. Og for ikke å glemme, å nyte en nydelig solnedgang om det så er i høyland eller lavland. Pakk dunjakka, også på sommeren, da kan man sitte ute lenge. Man blir aldri mett på alle de visuelle inntrykkene man får.

På veg inn på fastlandet, kan man ta turen via fra Svolvær via Skrova. Bitteliten supertrivelig øy med ca. 200 innbyggere. Kunst og kultur, og fantastisk utsikt inn mot lofotveggen, tross at den høyeste toppen, Storskrova,  bare er 281 moh. Det er verdt å sette av en dag her og man rekker tråle hele øya på en dag. Det er ingen problem å nå alle toppene som finnes og vandre langs kritthvite strender og ta et iskaldtbad, før man kanskje må rygge inn på ferga som tar deg til fastlandet på Hamarøy. Og herfra, gjelder alle regler som på veg nordover. Masse fine steder å besøke, masse fin natur! 

Som på alle turer, så er internet en fantastisk kilde for å innhente informasjon. Sjekk feks. denne siden. Det finnens også mange inspirerende mennesker i nord, som har kommet med bøker som med gode tips. Følg også folk på sosiale medier som instagram, lurer du på noe som de kan hjelpe med, send et spm, som regel får man svar også.  

 

 

Via ferrata

Det kommer flere og flere luftige ruter i norges fjellvegger som helt normale mennesker kan bryne seg på. Via ferrata er kort fortalt klatreruter/luftige ruter, hvor det er boltet fast en wire, som du med sikkerhetsutstyr sikrer deg i og du kan gå på plasser du aldri trodde du skulle få oppleve.  Vel og merke hvis man har nerver som tåler litt høyde. Visse ruter setter selvsagt også litt krav til det fysiske. Normalt får man leid sele, y-slynge  og hjelm. Y-slyngen har to tau som sikrer at man alltid har ett tau festet til wiren til enhver tid. Y-slyngen er konstruert på en sikker måte slik at den demper et eventuelt fall. Vær oppmerksom på at på visse leder får man ikke bruke sitt eget utstyr. Man blir også tipset om å ha gode sko, trenger ikke klatresko, som ikke er glatte. Dette er turer som drar folk ut av komfortsonen og ikke er så lett tilgjengelig som en vanlig gåtur i marka. Perfekt også for familier med litt eldre barn, hvor da alle får noe å bryne seg på.

Klikk på stedsnavnene under for mer info om Via Ferrata i det området!