Hvorfor dun?

Siden vi de siste to ukene har tatt for oss både fiber og kombinasjonen dun/fiber som isolasjonsmateriale, kommer vi naturlig nok ikke unna "bare" dun - ansett av mange som det beste man kan isolere med.

Så hva er egentlig fordelene med dun?

Dun er et naturmateriale med en fantastisk evne til å holde på luft, noe som gjør det til et suverent isolasjonsmateriale. Den andre store fordelen med dun er at det er lett, og det isolerer bedre enn syntetisk fiber med samme vekt. Det er derfor et flott alternativ med tanke på vekt og volum. En dunpose er dessuten behagelig å sove i og kan godt brukes ved varmere temperaturer enn den er beregnet for. Dun er også svært slitesterkt (med mindre den blir er fysisk eller kjemisk ødelagt), og den gjenvinner sin originale form uansett hvor mange ganger det stappes og komprimeres sammen. 

Mange år med dun

Helsport har jobbet med dun i både soveposer og klær i over 50 år, og til tross for all utvikling som har skjedd på teknologi innen utvikling av isolasjon er fremdeles dun en helt unik og overlegen form for isolering. Bildet er fra 1978-katalogen vår; "noe" har endret seg på design, men innmaten er den samme;) 


 

Ikke mange vet at en ekspedisjon ble begynnelsen på Helsport og vår produktsortiment slik vi kjenner det i dag. Fra starten hadde vi nemlig hovedsakelig produkter for campingbruk, men det endret seg fra 1964 da vi kom i kontakt med Arne Næss senior som planla en norsk klatreekspedisjon til Tirich Mir i Himalaya. Samarbeidet med ekspedisjonen ble starten på en total omlegging av Helsports produkter. Til selve ekspedisjonen ble det utviklet revolusjonerende lettvekts dunsoveposer.

Den dag i dag er dun brukt i flere av våre soveposer, og det meste vi har av bekledning. Mange av produktene i årets kolleksjon har vært med oss noen år allerede, og vist seg gode nok på noen av de heftigste ekspedisjonene som har vært gjennomført. Når Aleksander Gamme i 2012 gjennomførte tidenes lengste solo skitur - tur/retur Sydpolen, var det med soveposen Polheim og ekstremjakken Svalbard. Baffin Babes er også blant de som har lagt sin elsk på Polheim for de aller kaldeste turene gjennom vinteren.

Blandingsforhold og dunkvalitet

Kvaliteten vår sikrer at fyllmaterialet er rent, har høy andel dun i blandingen. I de fleste dunjakkene og soveposene våre benytter vi blandingsforholdet 90/10 - som betyr at 90% av fyllet er ren dun,  resterende er fjær. Jo høyere andel dun i forhold til fjær, jo mer isolerer fyllet i forhold til vekt, samt at den gir høy spenst, bæreevne og isolasjon. I Helsports PRO og X-TREM dunsoveposer benyttes gåsedun av høyeste kvalitet med en 90/10 blanding (90% dun, 10% småfjær) og bæreevne (fill power) på 700 cuin/oz. Dette gir god spenst, en høy varmeeffekt og posen gjenvinner form etter komprimering.

Vi samarbeider med IDFL, International Down and Feather Laboratory and Institute, om kvalitetssikring av dun, stoffer og sømkonstruksjon for våre dunkolleksjoner.

Materialene som brukes på dunposene våre er spesialutviklet for bruk i dunposer og sørger for minimal dunlekkasje og samtidig gode pustende egenskaper. Dette er viktig for at dun i posen skal blåse seg opp og holde på luft rundt kroppen, uten å fange fuktighet før den forsvinner ut av posen. Noe dunlekkasje kan forekomme ved første gangs bruk, men etterhvert vil posen kun slippe ut et ubetydelig antall smådun og fjær.

Vi tar sterk avstand fra plukking av levende dyr (såkalt ”Live Plucking”) som produksjonsmetode i dunindustrien. Dunen som brukes i våre soveposer og vår bekledning kommer som et biprodukt fra matindustrien. Vi har skriftlig dokumentasjon fra våre produsenter om at dun vi kjøper ikke kommer fra dyr som er plukket levende og vi har ingen grunn til å betvile at dette er tilfelle. Vi samarbeider med IDFL, International Down and Feather Laboratory and Institute, om kvalitetssikring av dun, stoffer og sømkonstruksjon for våre dunkolleksjoner. Vi ønsker å gjøre det vi kan som produsent for å sikre at dun vi kjøper produseres på beste og mest humane måte, og samarbeider tett med både leverandører og IDFL med kontinuerlig gjennomgang og sikring av interne rutiner for at du som bruker våre produkter skal føle deg trygg på hvor våre produkter kommer fra.