Lett er rett!

Jeg skuer nedover den bratte nordvendte flanken under skituppene mine og konstaterer at det ikke er noe tema å falle. På ryggen har jeg en 35 liters sekk som i tillegg til alt av klatre og skredutrustning også inneholder utstyr som har gjort det mulig for oss å overnatte her, midt på Styggedalsryggen i Hurrungane, i 2360 meters høyde. Godt vi pakket lett tenker jeg og slipper meg utfor.


Hallvard Bache på vei mot Styggedalstind

På turer som dette, hvor målet er krevende skikjøring eller klatring blir vekten på sekken avgjørende for om man i det hele tatt får gjennomført det man har planlagt. Andre ganger er det kanskje nettopp fenalåret, vedkubbene og kassegitaren på sekken som gir turen stemningen man ønsker. Det som uansett er sikkert er at lav vekt betyr frihet, frihet til å nyte den naturen man dro på tur for i utgangspunktet.

Her kommer mine topp tre tips for å spare vekt på tur.  

1: ”Sekken blir alltid full”

Mot Gjertvasstind med Helsport Lifjell 45

Det er rart med det. Uansett hvor stor sekk man velger er den ofte akkurat stor nok. Det første budet er derfor å velge en mindre sekk. Sekkestørrelsen begrenser hvor mye du får tatt med deg og vi tvinges til å pakke mer hensiktsmessig. En mindre sekk vil dessuten ofte ha en lavere egenvekt, noe som ytterligere bidrar til å få ned totalvekten. 

 

2: ”Kjekt å ha?

I basecamp kan man tillate seg litt ekstra luksus. Varanger Dome på Turtagrø

Mange som pakker til tur tenker ofte på disse tre ordene. Ja, den ekstra kjelen, skjærebrettet og oppvaskkosten er kanskje kjekt å ha, men kanskje du også kan klare deg uten? I mange tilfeller er svaret ja og ikke bare får du redusert vekten på sekken, men livet ditt vil bli enklere på tur fordi du har mindre ting rundt deg som stjeler fokus.  

 

3: ”Lett er rett”

 

Trolltind Superlight  på Styggedalsryggen

Velg lett og funksjonelt utstyr når du skal på tur. Kanskje holder det med den tynne soveposen dersom du sover med dunjakka på? Fyll sekken med utstyr som kan brukes til mer enn en ting og du er på god vei. Når du pakker ut av sekken etter tur, er det også et godt bevisstgjørende grep å legge til side det du ikke brukte. På den måten vet du hva som kan bli hjemme neste gang.

 

God tur!