Matias Sando Modalsli - Svalbard med skoleklasse

Våren er nå i anmarsj, trærne blir grønne, blomstrene fargelegger landskapet og temperaturen stiger gradvis oppover på gradestokken. Livet i et vårlig Norge er ganske så herlig, men det har også vinteren vært. For bare to uker siden var jeg så heldig å få være med Idrett- og  friluftslivklassen ved Fjellhaug bibelskole på deres første langtur til det lovede land i nord, altså Svalbard. Jeg har gjennom dette året fått æren av å følge denne klassen så å si fra dag én og til denne turen, da vi har forbredt oss til denne Svalbardturen. Turen var en seksdagers skitur, der løypa gikk oppover mot fjellområdet rundt Møysalen, så ned i Reindalen, for så å snu nesa mot Longyearbyen igjen, og ende i Adventdalen.

 

Klassen var en spent gjeng full av pågangsmot, og ivrig etter både å oppleve og lære. Det er en sjeldenhet å ha med en gjeng som er så positive, og har et samhold som ikke lignet noe annet. Dette året på Fjellhaug bibelskole var for mange i klassen deres første møte med friluftsliv av denne kaliberen. Så gjennom grundig forberedelser i løpet av året var elevene klare for å ta utfordringen med å gå ut i vinteren seks dager uten hverdagsluksus lett tilgjengelig.

 

Været på turen var ganske variert vær, da vi fikk en pangstart de første to dagene, med   vind og dårlig sikt. Oppmerksomhet, gode rutiner og fullt fokus var viktig for både elever og lærere. Dag tre åpnet himmelen seg, solen tittet frem og gav oss et virkelig blikk av den spektakulære og mektige naturen Svalbard har å by på. Plutselig var det konturer og se, annet enn ulike hvitnyanser. Minnene og opplevelsene ble store både for elever og lærere. En takknemmelig gjeng av dette slaget skal man lete lenge etter. Jeg som en av lærerne er stolt over gjennomføringen, og føler meg svært privilegert som har fått mulighet til å følge denne gjengen mot et av årets store høydepunkt. Jeg håper denne turen kan være med å sette i gang en prosess hos elevene, slik at friluftsliv med lengre turer i vill, mektig og vakker naturen kan være noe elevene ønsker å gjøre mer av i fremtiden!

 

Tusen takk til Idrett- og friluftslivklassen ved Fjellhaug Bibelskole for alle de gode minnene og opplevelsene jeg har fått lov å dele sammen med dere gjennom året, men særlig på Svalbard i april!