Mat på tur - Våre tips!

Du har nok kjent følelsen.. Du har lagt bak deg flere kilometer i tungt terreng. Humøret er ikke på det samme som det var da du begynte å gå noen timer tidligere. Blodsukkeret er rett og slett på bånn og du irriterer deg over pustingen fra turkameraten. Det gjenstår fortsatt 30 minutter til du skal slå camp, og du begynner å tenke på hvor godt det skal bli med et ordentlig godt måltid. For det er nemlig slik at ingen mat smaker bedre enn den du spiser på tur, og humøret har en tendens til å heve seg betraktelig. Ha en bar/snacks lett tilgjengelig i lomma, ta et tygg, spar resten, da faller ikke blodsukkeret. Man vil jo ikke være grinete på tur og da er man også mindre stressa og utålmodig når man skal fikse mat i pausen.

Det kan være så enkelt som en rett i koppen pose, eller en pakke med Real Turmat. Men dersom du ønsker å kose deg litt ekstra krever det noe forberedelse på forhånd, men DET BLIR SÅ GODT.

Dette er Wegge-gutta sine beste tips til mat på tur: 

Under kan du få litt inspirasjon til å gjøre den ofte litt kjedelige turmaten, litt mer spennende Under kommer vi med et forslag til hvordan du enkelt kan lage pizza på primusen når du kommer frem til camp.

Verdens enkleste pizzasaus (lages på forhånd) 
Olivenolje
1 boks hakkede tomater
3 fedd hvitløk
½ potte frisk basilikum
Salt og pepper

Finhakk hvitløken og fres den sammen med en god klunk olivenolje medium varme. Tilsett basilikumbladene og varmebehandle disse raskt før du heller opp i tomatene.
La det koke ut i noen minutter. Smak til med salt og pepper. Verre er det ikke.
Pizzadeig:
Kan enkelt lages på forhånd og tas med i ønsket mengde. Eventuelt kjøpe ferdig deig.
2 dl lunken vannt
½ pakke fersk gjær
1 ts salt
2 ss olivenolje
6 ½ dl hvetemel.


Der har du basen! Toppingen velger du selv etter eget ønske. Stek bunnen først på begge sider før du tar på toppingen og osten og legg opp ned i panna og Voila så kan du nyte den herligste pizza- trolig vil den smake så himmelsk som du aldri har smakt av en pizza tidligere! 

Under kan du se Bjørn Tore Moen sin film fra Blefjell i fjor hvor han disket opp med oppskriften over!  

Bjørn Tores egne ord:

"Pizza sto på menyen i dag - jeg gledet meg! Hadde aldri prøvd å lage dette uten stekeovn før, men det burde da gå å steke denne i stekepannen, tenkte jeg. Jeg tilsatte vann til melblandingen, knar det til en deig, den hevet og ble banket så flat som jeg klarte. Litt olje i panna og bunnen ble stekt på hver side.. Pølsen ble skjært opp i passe tykke skiver også stekt i pannen med ost over seg. Et lag med saus på pizzabunnen og la så denne opp ned i panna med ost og pepperoni – Volla! Ferdig stekt pizza oppe i 1200 meters høyde langt fra stekeovnen og annen teknologi! Da koste jeg meg! Det er dette det handler om, det lille ekstra, som gjør at turen blir ennå bedre! Om det er god mat, bok, musikk på ipoden eller film på nettbrettet – så syntes jeg du skal unne deg den ekstra kiloen det veier for denne kvalitetstiden!"Generelle tips for å sprite opp måltidene på tur

  • Husk å ta med smør/olje - På sommerene kan det være lurt å ha også smøret i en flaske så du slipper at det smelter ut i hele sekken.
  • Krydder: Ha med et lite arsenal av dine favorittkrydder for å sprite opp måltidet
  • Hvitløk
  • Frysetørket mat: Fåes kjøpt i butikken, men kan også gjøres selv! Løses enkelt opp i væske og du sparer vekt, svært god holdbarhet, samtidig som du får et næringsrikt måltid i kombinasjon med andre ting. 
  • Plukk bær og sopp på veien for å heve måltidet. 
  • CousCous, ris eller pasta - tørrmat med "uendelig" holdbarhet som er perfekt som tilbehør til gryter e.l.