Mats Grimsæth

Mats Grimsæth

Mats er eventyrer og fotograf og ble Helsport ambassadør i juli 2016

Jeg heter Mats Grimsæth og er 21 år, i dag jobber jeg som fotograf og jager det som gjør meg glad på fulltid, men for seks år siden var alt annerledes. I løpet av de siste årene jeg han snudd frustrasjon og manglende overskudd til glede, mestring og jakten på drømmer. Da jeg var 15 år begynte jeg å jobbe i lokalavisa Østlands-Posten som frilansfotograf. Jeg følte endelig at jeg hadde et talent som folk trodde på, men kanskje enda viktigere var det at jeg endelig begynte å tro på seg selv. 

På ungdomsskolen slet jeg med å finne meg til rette. Jeg var en umotivert drittunge: sliten, spinkel, manglet overskudd, ble fort sint og var utsatt for mobbing. Selv opplevde jeg at jeg ikke var god til noe, men så begynte jeg å leke med kameraet til pappa sin kjæreste. Det var dette som ble starten på et vendepunkt – bak kamera ble jeg en annen. Jeg brukte hver time etter skolen til å jobbe i avisen. Skolearbeidet kom i andrerekke etter fotografering, men fotograferingen gav meg også gleden og motivasjonen til å fullføre videregående. Denne prioriteten betalte for seg da jeg i en alder av 18 år ble tatt ut til å delta på «Red Bull photographer’s Academy», hvor kun åtte mennesker i verden får sjansen til å begynne hvert år. 

Etter dette tok det av, jeg opprettet eget firma og satset enda større på å bli fotograf på heltid. Jeg hadde en stor variasjon i kunder og oppdrag i ung alder. Etter videregående gikk jeg inn Forsvaret som fotograf, ved siden av den jobben gjorde jeg oppdrag på eget firma. Fritid var det ikke mye av, det skulle fort bli mindre og. Jeg og bestekompisen min har hatt en drøm lenge om å dra til Lofoten sitt surfeparadis Unstad. Men så var det jo den bilen som skulle fikses og linsa jeg hadde spart til, unnskyldningene kunne fortsette for alltid. Jeg sa faen heller og la oss bare gjøre det, bestilte fly og dro opp med Markus som aldri hadde bodd i telt før. Dette var i Oktober hvor det kan bli litt kjølig, jeg selv har vært litt ute men ikke mye erfaring. Det var jo bare å prøve seg fram, det var en frihet å bare gå for drømmen. Ikke ha noen stor plan og ta det som det kommer. Denne følelsen trigga noe i meg, jeg satt der på kvelden foran bålet og nordlyset danset på himmelen. Jeg hørte bølgene rulle inn i det fjerne, da sa jeg det til meg selv. Hit skal jeg faen meg seile, jeg ville realisere min største drøm. Ha et flytende fotokontor og seile lang Norskekysten i et år. 

Veien til drømmen krevde mye av meg, i over et halvt år pendla jeg til Larvik fra Oslo for å bruke all fritid utenom to jobber på å renovere seilbåten min. Erfaring med dette var det lite av, men man må jo bare prøve! Med god hjelp fikk jeg det til, 11 August 2015 la jeg fra kai i Larvik å seilte alene til Bergen. Resten av turen var planen ganske enkel. Jeg skulle ikke ha noen, ta hver dag som den kom. Underveis ville jeg møte folk, reise til steder man ikke kom til med bil, gå turer i fjellet, surfe, dykke og prøve ut nye ting. Jeg skulle ikke gjøre det alene, jeg hadde åpen båt hvor jeg ville møte folk uten fordommer og forventninger. Hvis noen tok mot til å ta kontakt skulle de møte et ja så lenge det var plass. I 328 dager gjorde jeg dette seilte Larvik-Tromsø-Larvik, jeg har realisert min største drøm noensinne. Jeg har hatt med meg over 50 personer hvor 45 av de jeg aldri hadde møtt. Underveis har jeg ikke bare opplevd mine drømmer, men bidratt til andre sine. Minnekortene i kamera er overfylt med gode minner og vakkert landskap. Det er ingen tvil om at etter et år med naturen som bakgården min har jeg blitt mer glad i å være ute. Ikke minst å sette mer pris på mulighetene vi har så nærme, jeg var ikke noe friluftsmenneske for et år siden. Nå elsker jeg å være ute, hadde aldri vært på topptur med eller uten ski. Nå har det blitt en av lidenskapene mine, jeg blir glad av å være ute og i ett med naturen. Det gir meg en frihet, dette kombinert med seiling er noe av det best jeg vet. Med kameraet mitt velger jeg å dele øyeblikkene for å inspirere andre til å komme seg ut.

Mats Grimsæth

Mats er eventyrer og fotograf og ble Helsport ambassadør i juli 2016

Mats Grimsæth