Norexplore - Tanker før Svalbard

Norexplore ble opprettet av Bjørn Fjelltveit Sørland og Tor Berge, uten annet mål og mening enn det å fremme naturen på deres egne premisser. Bjørn er student ved NHH og fullfører sin mastergrad sommeren 2015, og Tor er student ved Universitetet i Stavanger / Universitetet i Houston og fullfører master innen offshoreteknologi. Begge to har fått fjellsko og naturinteresser inn med morsmelken, noe som har resultert i et hundretalls toppturer rundt i Norge. Kamera har stort sett vært med på alle turene.  

Både Tor og Bjørn driver aktivt med triatlon, og bruker naturen svært aktivt til trening hver eneste dag. De har til felles en tanke om at man ikke nødvendigvis trenger et mål og en mening for å gå på tur i naturen, men at det er viktig å komme seg ut for å nyte vårt storslåtte landskap enten det er en stor ekspedisjon eller en liten rusletur i skogen.

Tor og Bjørn går en knallhard April i møte i forhold til de fleste andre av oss dødelige. Ikke bare skal Svalbard krysses, like etterpå går turen til Alpene hvor de skal gå flest mulig topper på over 4000 m.o.h , samt Haute Route som skal brukes for å bli vant med høyden før toppstøtene starter.

Under kan du lese deres egne ord og tanker omSvalbardturen som starter i morgen! 

«Skal vi gå over Svalbard med pulk til neste år?» spør jeg Bjørn i 2014. «Ta med kamera og toppturutstyr og ta det som en del av opptrening mot ny triatlonsesong?»

«Jeg er med», svarer Bjørn kjapt. «Berge og Sørland på nye eventyr …»

«Har tenkt litt på det skjønner du. Vi har vært på mange hundre turer sammen nå, og det er på tide vi setter i gang med noen litt større prosjekter» fortsetter jeg. «Kanskje etter hvert gå over Grønland og besøke Elbrus og slikt. Vi har jo allerede fanget over 100.000 bilder fra turene våre. Dette kan vi fortsette med på Svalbard og de andre ekspedisjonene».

«Jeg er med» gjentar Bjørn.

«Kanskje opprette en hjemmeside der vi kan dele opplevelsene våre, og kanskje til og med påvirke andre med det umettelige behovet vi har for å trene og oppholde oss utendørs.»

«Jeg er med» konstaterer Bjørn. «Jeg har bruk for noe å se fram til utover alt skolearbeid og konkurranser».

Noen telefonsamtaler senere, så er en hjemmeside for Norexplore under oppbygging. Mathias, en god venn fra barndommen, har tatt oppdraget på strak hånd. Det tar ikke mer enn en uke eller to før hjemmesiden er ferdig og klar.

«Men hvordan kan vi som studenter skaffe oss utstyr og midler til dette her?» spør Bjørn. «Og hva vet vi egentlig om å gå over en så stor øy med isbjørner, bresprekker og kalde klima?»

«Vi har nå vært ute en vinterdag før vel» svarer jeg uten å tenke videre over hverken isbjørn, bresprekker eller snøstormer.  

Flere hundre timer med organisering og planlegging senere, så er vi her. Bare noen få dager igjen.  To uker med influensa var ikke helt den oppkjøringen som ble håpet på, men med et liv som ellers består av skole, trening og spising så er grunnformen på plass.

Mens Bjørn har vært i Sveits i noen måneder som en del av master graden på NHH, har jeg vært på Universitetet i Stavanger og skrevet masteroppgave for Aker Solutions. Travle dager med morgentrening, skole hele dagen og gjerne en kveldstrening, begynner med årene å bli ganske naturlig for oss. 

Når vi blir spurt om grunnen til at vi velger å dra ut på en slik ekspedisjon, med alle timene med arbeid og organisering som ligger bak, så kan det være vanskelig å svare på. På en måte visste vi ikke om alt arbeidet som måtte til for å gjennomføre noe slikt som dette. På den annen side så liker vi utfordringene det bringer med seg, både fysisk og psykisk. Verdiene ligger i det at vi elsker å oppholde oss i naturen, og det at det ikke er trygt å bo sammen med isbjørner og bresprekker er like spennende som det er skummelt.

Fram mot ekspedisjonen så blir det mønstring i stuen hjemme hos Bjørn av alt utstyr. Hver minste detalj skal gjennomgås i samsvar med de mange skjemaene som Bjørn har utarbeidet for turen. Alt som er skrevet ned i skjemaene skal være med, det skal ligge på riktig plass i pulken, det skal være markert med tusj eller annen markering, og det skal helst veie så lite som mulig. 65 kg er mye å dra på gjennom 370 km. I skrivende stund, har Tor og Bjørn ankommet Svalbard og gjør de siste forberedelsene før turstart. 

Vi ønsker dere lykke til!

Følg de på deres hardeste April noensinne:
Liveblogg
Hjemmeside
Instagram