Norge på langs med fokus på matsvinn

Sommeren 2014 syklet kameratene Kieran, Alex og Frikk Norge på tvers. En filmskaper, en helsearbeider og en lærer. Turen ga mersmak. Mens vi sykler diskuteres andre mulige sykkelturer. Vi skjønner at det går fint å sykle opp mot 10 mil om dagen, og ha det ganske komfortabelt samtidig. Vi sykler med hvert vårt telt, sovepose, liggeunderlag, klær, og får likevel plass til det vi har lyst å lage til middag når vi er innom butikken mot slutten av dagsetappene.  Det er en fantastisk måte å oppleve landet på. Bergen - Oslo går på under en uke. Klarer vi Norge på langs på fem?

Utpå høsten tar Kieran kontakt. Han har lenge jobbet med et prosjekt om matsvinn. Norge plasserer seg i verdenstoppen av den lite flatterende listen over land som kaster mest mat i verden. Kieran ønsker å vise hvordan denne maten, som ellers bare havner i søppelet, også kan være en ressurs. Etter sykkelturen fra Bergen til Oslo slår det ham at filmen han skal lage, selvsagt må handle om hvordan vi kan sykle Norge på langs uten å spise annen mat enn den som ellers ville havnet i søppelet.

Etter hvert verves også Even med på laget. Even jobber i UDI, men er også en ekte mataktivist. Hvert år er han med å arrangere Matgilde mot Hungersnød, der hele Oslo inviteres til et herremåltid laget utelukkende av matsvinn. Han har i grunn vært en karakter i Kierans prosjekt siden før sykkelturen kom inn i bildet. Utpå våren samles hele laget i Oslo. Ruten spikres endelig, møter med samarbeidspartnere gjennomføres, Alex og Even viser at det er fare for at de er noe sprekere enn Frikk og Kieran, og de første matvarene som er gått ut på dato samles inn (sjokolade og grønn te fra Fair Trade).

Utstyret må forbedres. Mens terrengsykler fra nitti-tallet og enduks-gapahuk til 299 kan gå når man “bare” sykler 50 mil, må det bedre saker på plass når distansen skal mer enn seks-dobles. Dedikerte ekpedisjonssykler skaffes, og Helsport hjelper med supre telt og soveposer.

Samtidig tas det kontakt med butikker, restauranter og institusjoner langsmed hele norgeskysten. 10 mil om dagen på sykkelen krever et ganske solid matinntak underveis. Vi kan ikke kjøpe mat, kun ta til oss det som ellers ville havnet i søppelet.

22. juni møtes vi alle på Gardermoen. På kvelden slår vi opp camp på Nordkappplatået, og om morgenen sankthansaften starter turen sørover. 35 dager på sykkelsetet ligger foran oss, 35 dager der vi kun skal nyte ekte junk-food. Biir det uforholdsmessig mye rullekake underveis? Må vi ta til takke med brokkoli til frokost? Hva slags kake vil kara tromme sammen til Even og Kierans bursdager underveis?

Mye er uklart, men fyrleiligheten på Lindesnes er i allefall booket til 26. juli. Den 27. juli skal både Alex og Even på jobb

I mellomtiden skal matkasting settes på kartet. Hele kartet.