Alt om Rago-serien

Rago er designet med et hovedmål; optimalisere varmeeffektiviteten i soveposen. Dette er oppnådd gjennom å legge vekt på, og gå vitenskapelig til verks for å fordele dun på en vekt- og varmeeffektiv måte, samt utforme posen med en komfortabel og varmeeffektiv konstruksjon.

Rago-serien er oppkalt etter den fantastiske nasjonalparken Rago og kommer i en serie med fire ulike soveposer. Alle de ulike soveposene kommer i standard, lady og long versjon. I tillegg har vi den unike dunsoveposen for junior.

Modellene
Rago Down Lady Spring
Rago Down Lady
Rago Down Winter Lady
Rago Down X-Trem LadyRago Down Spring
Rago Down 
Rago Down Junior
Rago Down Winter
Rago Down X-Trem

 

Utvikling av Rago
Passformen i en sovepose er kritisk. Hvis det er for mye luft og plass i en sovepose blir man nødt til å bruke ekstra, unødvendig energi på å varme opp den ekstra luften i soveposen. Målet med Rago har vært å redusere den ekstra plassen til et minimum, men uten å redusere det så mye at man skaper kuldepunkter fordi soveposen blir for trang. En trang sovepose er også lite komfortabel og virker mot sin hensikt.

I Rago er passformen utformet slik at det er like god plass ved hoftene og armene som det er ved skuldrene. En slik passform skaper god komfort og plass innvendig, samt at det gir en naturlig sovestilling uten at blir for trang. Fotenden er også konstruert med en vinkel slik at føttene får falle naturlig uten å presse mot soveposen. Alle disse detaljene gjør at det oppstår minimalt med kuldepunkter i soveposen.Fordeling av dun
I arbeidet med Rago har vi fokusert på å tilføre hvert kammer akkurat tilstrekkelig med dun. Dette er for at materialet ikke skal kollapse over duna, eller at dun flytter på seg og skaper kuldepunkter. Det er svært viktig å vite nøyaktig mengde med dun i hvert kammer, den faktiske dunkvaliteten som er brukt, vekten på materiale som dunet skal holde oppe, samt plasseringen på hvert kammer.

Vi har benyttet samme metoden for hver eneste pose, men tilpasset ift. den temperaturen soveposen skal være tilpasset for. Dette er også tilpasset ulikt i for lady- og standardposene. Kvinner og menn utstråler varme på ulike måter og på ulike steder, og det er derfor svært viktig å tilpasse alle poser for brukeren og temperaturen. Det er derfor lagt til ekstra dun i spesifikke deler av lady-posene for å forbedre isolasjonen enda bedre. 

På Rago er kammerne formet i en kurvet form for å unngå at dun faller ut av sin posisjon og skaper kuldepunkter

Tenk på at du skal holde deg varm på tur!!

Temperaturskala

Når man skal kjøpe en ny sovepose blir veldig ofte temperaturskalen på bildet under trukket frem. Veldig mange tar utgangspunkt i temperaturen som står på T-lim. Dette er riktig hvis du er mann og ser etter en ny sovepose. Dette er nedre temperaturgrense for hva en voksen mann føler seg komfortabel med før han begynner å fryse. Det er likevel viktig å presisere at det er individuelle forskjeller blant menn, og uerfarne eller menn som fryser lett bør vurdere T-Comf.


Se bort fra T-Limit benevningen når du ser etter ny sovepose

Turjenter fryser derimot litt raskere enn menn og  derfor ta utgangspunkt i temperaturbenevningen T-Comf når vi ser på hvor varm sovepose vi behøver. Det er viktig å merke seg at på testen for temperaturskalaen blir det brukt et isolert underlag og et lag med ullundertøy. Her taes det ikke hensyn til personlige faktorer som at man er varm/kald idet man legger seg i posen eller om man er sulten eller mett.

Hvordan man takler kulde er svært individuelt.  Man må derfor selv vurdere og erfare hvilken grense man bør forholde seg til når man skal kjøpe sovepose.


T-Comf er benevningen som damer MÅ se på ved valg av sovepose.

Hvilken Rago-modell bør du velge?
Først og fremst en liten repetisjon av hvordan vi merker våre soveposer. Vi bruker den europeiske temperaturanbefalingen EN13537 for å merke våre soveposer. Dette er en standard for hvordan soveposer skal testes og merkes, dette med formål om å kunne sammenligne soveposer fra ulike produsenter mot hverandre. Når man tester en sovepose ligger testmannekengen med et lag med klær. Dette er en bransjestandard og temperaturgrensene er derfor kun gyldige om man sover i et lag med klær.

EN-standarden inneholde tre temperaturveiledninger: T-Comf, T-Lim og T-Ext. Som en tommelfingerregel er disse grensene en nedre grense for hva man føle seg komfortabel i. T-Comf er for damer og T-Lim er for menn. T-Ext er ikke relevant når du skal velge sovepose. Når du velger sovepose, er disse tre en veileder for deg til å velge riktig sovepose. Det er svært individuelt hvordan man takler kulde, samt hvordan man forebygger kulde og hvordan man utnytter soveposen. Man må derfor selv vurdere hvilken grense man bør forholde seg til når man skal kjøpe sovepose.

Kvinner og menn utstråler varme ulikt og på forskjellige steder. Vi har i Rago-posene tilført ekstra fyll for å ta hensyn til dette. Kvinner bør velge sovepose basert på komfortsonen, hvor den nedre grensen på komfortsonen er nedre grense før man begynner å fryse. Likevel er det viktig å vurdere seg selv opp mot hvor mye erfaring man har med å sove ute, hvor godt man tåler kulde, hvordan man forebygger kulde med liggeunderlag, skal man sove i telt eller under åpen himmel, samt hvordan om man er vandt med å sove i sovepose slik at man utnytter den maksimalt. De som er erfarne vet ofte hvilke tiltak de skal gjennomføre for å holde seg varme gjennom en natt. For de som ikke har sovet mye ute kan ofte synes at det er lite komfortabelt å stramme hetten og nakkekragen. Dette gjør at mye varme forsvinner ut, og man bør derfor vurdere en varmere pose enn det som står på temperaturgrensen.