Septemberhøst

Høsten har egentlig ikke vært noen favorittårstid hos meg tidligere, selv ikke da jeg var ivrig småviltjeger. Det var alltid sommeren som gav de største opplevelsene ute syntes jeg. De senere årene har jeg likevel satt mer og mer pris på høsten og turene jeg har fått til i denne årstiden. Spesielt er september fin i fjellet med høstfargene som farger terreng og fjellsider. Som amatørfotograf kan minnekortet fort gå fullt når lys og høstfarger stemmer i fjellet.

Visste du forresten at fargene vi ser på høsten hos planter og trær også er der ellers i vekstsesongen? Det er klorofyllet, fargestoffet i plantecellene der fotosyntesen foregår, som dominerer så sterkt at de andre fargene ikke synes. Først når plantene bryter ned klorofyllet på høsten, og omdanner dette til andre stoffer som kan nyttes som næring fram til våren, at de andre fargestoffene kommer til syne, som røde, oransje og gule farger, og sjatteringer av disse.

                                             Rypebærlyngen farger septemberfjellet

I september har jeg virkelig fått valuta for pengene med fine turer i nærfjellene mine. Det er Etnefjellene jeg tenker først og fremst på da, men og et besøk lenger øst, innerst og øverst i Suldalsheiene hvor jeg hadde en flott helg i starten på måneden. Der inne var det fint! Høyfjellsnaturen der er i store områder påvirket av kraftutbygging og anleggsveier, men det finnes også områder med vill natur igjen der oppe. Jeg besøkte en av de perlene.

                                                                Inn i Suldalsheiene
                                                                      Fargesterk ørret i Suldalsheiene                                                                                                            

                                                            En perle i Suldalsheiene

Inne i Etnefjellene, finnes fine fiskevann. Jeg har besøkt mange, men det er langt flere å besøke. Det er gjerne helgeturene på høsten og de første turene på våren jeg finner fram til vannene der oppe. Der kan man treffe på pen ørret. I høst har jeg vært innom et par gamle vann og funnet noen nye. I tillegg stiftet jeg et nytt bekjentskap da jeg traff en utflyttet saudabu, ivrig sportsfisker som meg, som gav gode tips om ørretvann i grensefjellene mellom Etne og Sauda. Det er ennå mange spennende, blå flekker på turkartet mitt i det området jeg ikke har vært ennå. Kan nesten ikke vente til neste sesong starter.

                               Høstkveld i Etnefjellene

Stjerneklare, mørke netter på høsten oppleves best i fjellheimen. Der er det fritt for lysforurensing som kjennetegner byhimmelen. Det er fascinerende å ligge på rygg og stirre opp i uendeligheten. Jo mer øynene venner seg til mørket, jo lenger ut i universet kan man se. Jeg blir aldri lei når muligheten er der, som i høst. En stjerneklar natt i Etnefjellene huskes lenge og jeg fikk meg noen slike netter også i år.

 Under stjernene i Etnefjellene

I mine nærfjell slår været fort om også. Det er tross alt Vestlandet vi snakker om her. Vi har mye vær. Derfor også alltid viktig å være forberedt på væromslaget som kan komme fort. Fine hverdager midt i uka kan fort snu til fuktige og vindfulle helgedager. Det frister ikke alltid å reise til fjells da, men siste septemberhelg så måtte jeg, denne gang i jobbsammenheng. Ingen frihelg å snakke om altså, men likevel turhelg. Nå som lærer for 30 tenåringer som hadde valgt friluftsliv som valgfag på skolen jeg jobber.


                                                            Med ungdommen på tur i Etnefjellene

Det er fantastisk flott å følge ungdommen på en slik tur og se hvordan de opplever og mestrer utfordringer som møter dem i fjellet og ikke minst værmessig. Vi hadde storm i kastene, men heldigvis tak over hodet. Likevel kunne vi kjenne naturkreftene hamre løs og turen til utedoen var for noen en stor utfordring, uvær eller ikke.

Joda, høsten er blitt en fin tid, spesielt i finværet som har dominert dette året. Likevel kan regnværet bare komme også, i teltet har jeg alltid med en god bok og en liten radio. Det blir aldri kjedelig.

 

                                                                                          God bok i teltet er viktig i høstfjellet

Jeg krysser fingrene for en fortsatt fin høst og kanskje noen turer til før jeg pakker sammen før vinteren....

 

Bjarne Heyerdahl Sætrang 

 

Følg Bjarnes blogg : 

www.turblogg.com

*Samtlige bilder er tatt av Bjarne Heyerdahl Sætrang