Sommerferie med barn: I robåt rundt Senja

I år har vi startet sommerferien vår langs den nord-norske kysten. Planen vår er å ro rundt Norges nest største øy, Senja, i en flott gammel trebåt. På denne turen skal vi tilbakelegge en distanse på ca. 300 kilometer. Om vi ville klare det visste vi ikke, og det var egentlig irrelevant. Det viktigste er at vi er ute på tur, og at vi som familie har det bra. Vi er nå snart halvveis i turen, og har gjort oss mange erfaringer rundt det å ferdes til sjøs, og det å ha barna med på en noe annerledes ferie.

Vi hadde i utgangspunktet satt av lang tid (1 ½ mnd.) til denne turen da vi var ganske trygg på at dette er en tur ungene ikke kommer til å gå lei av underveis. Dette tror vi var en god vurdering, ikke bare med tanke på ungene, men også i forhold til å kunne vente ut dårlig vær, samtidig som at en kan tilbringe flere dager på virkelig fine plasser. Det at kysten har så mange varierte muligheter for barna som ikke innebærer mengder av medbrakte leker og spill passer oss svært godt på denne turen da det er begrenset med plass i en 17 fots nordlandsbåt. Vi satset på ei fiskestang som forhåpentligvis kan gi oss noen spennende øyeblikk og gode middager, bøtter til å lage sandslott og fange krabber, speiderkniven, litt kortspill, bøker, kosebamsene og en ipad på deling til kinovisning i teltet. Dette har vist seg så langt til å være mer enn nok, og ungene har så langt ikke spurt etter noen av lekene som ligger igjen hjemme.

Været som kanskje er den største “snakkisen” i nord Norge kan vi konkludere har vært mest mot oss. Og på bakgrunn av dette tenker nok mange at vi burde ventet på godværet før vi startet denne turen. Dette hadde nok også vært våre tanker hvis vi hadde sittet hjemme og ventet. Nå godt ut i turen kan vi konkludere med at den eneste begrensningen været har gitt er krysninger over åpent hav på yttersiden av øya. Utover dette har ungene tilpasset leken til både vær og den enkelte telt plass som er valgt.

Normalt sett er faktorene le for vær (også morgensolen), tilgang på ferskvann og ved viktigst med tanke på valg av teltplass. Med unger med så er det vel så viktig å se etter plasser som innbyr til lek og moro. Det skaper en mye bedre ro og atmosfære hvis en velger  steder hvor ungene kan utforske stedet, samtidig som vi voksne ikke sitter med hjertet i halsen for at ungene skal falle utenfor det bratte svaberget, som bølgene slår inn over osv. Strand blir aldri feil uavhengig om det er sol eller ikke. Ha med bøtter slik at ungene kan grave og bygge, men viktigst for å samle ting i. Våre unger elsker å samle kreps, krabber, kråkeboller og lignende som de samler i akvarium, der hvor det ligger vann igjen etter siste flo.

Vi bygger ofte opp forventningene våre til barna med historier. På denne turen var det den ”grusommere Bajas” og hans havområde, hvor ryktene sa at han gjemte skatter for to hundre år siden.. Gjett om engasjementet er høyt når øya skal utforskes, eller når de av og til finner et skattekart (ofte finner de kartet på lørdager, hvor skatten selvfølgelig er lørdagsgodteri). I dette tilfellet var jo den godeste Bajas å grov ned skatten på stranden på full fjære, og det skapte visse utfordringer for å finne en av skattene på full flo…

Ungene lever i nuet, og det har vi voksne gjort også på denne turen. Få dager har blitt slik vi planla de dagen i forveien, og det har får vår del vært et suksesskriteriet. Dette har gjort at vi har kunne velge de gode teltplassene, selv om det ikke det var den vi planla, og at det ble en kort dag på havet. Ungene har fått mye tid til lek, og vi har ikke en dag klart å holde tidsplanen med å starte å ro når vi har planlagt det. For minstemann som fortsatt sover formiddagslur er vår erfaring at det å finne roen og sovne i båten på mammas fang er minst like effektivt som vogn.

Uavhengig av type tur er alltid første prioritet sikkerhet og komfort for oss og barna. Våre unger er 2, 5 og 8 år, noe som betyr at de er helt avhengig av vår hjelp. Sørg for at barna er ikke er tørst og sulten, og er tørre og varme både når de er våkne, og når de ligger i soveposen i teltet om natten! For å gjøre dette enklere har de hver sin lille dagstursekk, som innholder boblejakke, lue og votter, drikkeflaske og en liten boks med litt kjeks o.l

Førstehjelpsutstyr og sikkerhetsutstyr varierer fra tur til tur, og det er derfor greit å gjøre en vurdering i forkant i forhold til hvilke utfordringer som er mest aktuell å ta høyde for. På denne turen ser vi at myggen har kommet for fullt, og siden våre  barn reagerer ganske mye på myggstikk har vi med Zyrtec hvis det blir for ille.

Vi handler inn mat for noen dager om gangen, navigerer oss fra butikk til butikk (det er lokalbutikk i noen av bygdene). På den måten har vi fått ekstra god stemning i båten både når handlelister skal skrives i båten, og når maten (og isen) skal handles inn. De fleste av disse butikkene har kaffebord i hjørnet, så vi voksne kan få pratet litt med de lokale før vi drar videre også.

Siden vi river og etablerer ny leir jevnt over en gang i døgnet har vi involvert ungene i dette arbeidet. Dette synes de er stor stas, og hjelper villig med å sette opp telt og hente ved til bålet, og synes det er stas å være med å planlegge neste dags etappe. Vi har latt ungene prøve og feile. Det er utrolig hvor flink de er og ikke minst hvor stolt de blir når de mestrer på nye områder. Ingen ting smaker bedre enn nygrillet pølse på egen spikket pølsepinne.

Nå krysser vi fingrene for godt vær og lite vind, og håper og tror at fortsettelsen av sommerferien blir like bra som starten. I så tilfelle blir dette en sommer som vil gi barna mange gode minner.

God sommer!

Mvh June og Jon Rune