Teltkos

Vinden og regnet har pisket i ansiktet hele dagen. En skulle trodd det regnet sideveis, nedenifra, fra skrått hold og ovenfra. Blikket er festet på kartet og den lille rundingen som markerer dagens leirplass. Tankene bruser gjennom hodet… Hvorfor driver man egentlig med dette her? Jeg ser bort på turkameraten, han gliser fra øre til øre…? Et lite sekund tar det før jeg kommer på det…. Nederst i sekken ligger det et stykk tørt telt, et stykk tørr sovepose og et sett med tørre klær. For å ikke glemme den gode middagen, kaffe, te og ikke minst sjokoladen. Dette blir kos!!! Det virker kanskje meningsløst for noen, men for mange er dette helt supert.

 

Mange har kanskje opplevd å ha tilbragt mange timer i telt, enten om det er i dårlig vær, når det har vært mye mygg, når det har vært kaldt eller ved andre tilfeller. Da er det viktig å kunne kose seg, og denne teksten handler om nettopp det å kose seg inne i teltet. Her kommer noen tips du kan ta med deg på neste telttur.

Først og fremst er det lurt å fikse de mest nødvendige tingene før du går inn i teltet, så du kan slappe av inne i teltet uten å være bekymret for at du stadig vekk må ut. Dette innebærer å sette opp teltet på en god måte, stramme barduner, fylle vann i vannposen eller vannflasker og ta av vått yttertøy før du går inn i innerteltet. 

Ta kun med deg du trenger inn i teltet. Pakk gjerne etter dette prinsippet, så kan du ta ut en pakkpose av sekken, løsne topplokket fra sekken eller lignende og ta med inn i teltet.


Foto: Weggebrødrene

For å unngå kaos, er det lurt å ha et hyggelig inneklima i teltet. Hold orden i dine egne saker og hold det ryddig, som mor ville sagt. Da slipper man irritasjonsmomentet ved å ikke finne det man leter etter. De fleste kjenner vel følelsen av å lete etter den ene sokken man aldri finner…. 


Foto: Øyvind Salvesen

Unngå stiv rygg, bruk stol. Uansett hvor gammel man er, er en stol å foretrekke når man skal sitte inne i teltet. Hvis du ikke har liggeunderlag-stol, lag en provisorisk stol av komprimert sovepose, klær i pakkpose, evt. en tørr sekk. 

Når man endelig har funnet seg til rette i teltet, skiftet til varme og tørre klær, og gjort seg komfortabel, kommer neste steg i teltkosen. Hva skal man gjøre?

Middagen er kveldens høydepunkt og representerer høy grad av kos.

Varm drikke er stikkord for kos. Kakao, toddy, kaffe, te vil alltid være med på å varme kroppen etter en sur dag på fjellet.

 
Foto: Øyvind Salvesen 

Som kveldsunderholdning kan man ha med en pocketbok. Velg bok etter eget ønske, men har man problemer med å sove kan det være lurt å velge noe annet enn krim, da blir det lettere å sovne. Pocketbøker er lette og enkle å pakke, men husk å pakke vanntett. Prøv ut høytlesning for den eller de du er med. Tar du ikke med bok, står det som oftest mye interessant på baksiden av kart, alt fra geologi, historie, kompassbruk. I tillegg kan du gjøre deg kjent med terrenget til dagen etter.

 
Foto: Weggebrødrene 

Det beste tipset til spill på tur kommer fra Wegge-brødrene sitt geniale tips til å spille på liggeunderlaget. Med et liggeunderlag av skum og en tusj, kan man spille for eksempel bondesjakk. Bruk småstein, nøtter eller lignende som brikker, slik at du kan bruke samme brett på nytt. Du kan også lage ditt eget sjakkbrett på liggeunderlaget. Bruk steiner, kongler, non-stop, nøtter eller lignende som de ulike brikkene. Ta også med en liten kortstokk eller terninger for yatzi.

Vil du ha lys i teltet, får du din egen taklampe ved å henge en hodelykt i taket. Det finnes fester i hele innerteltet, men ta gjerne med litt hyssing for oppheng til andre ting.

Har du med en isolert fjellduk, kan du legge denne inne i teltet som ekstra behagelig underlag.

Før du legger deg, varm en kjele med varmt vann, hell det over i en nalgeneflaske og vips så har du en egen varmeflaske i soveposen. Husk å skru godt igjen, slik at du ikke våkner med en våt sovepose.


Foto: Weggebrødrene

Kos deg på telttur!