Tid for høstjakta!

Kalenderen viser at August måned er godt i gang. Sommeren har gjort sitt beste for å blåse liv i landet, som for ikke lenge siden lå frossent og karrig under snøen.

Jeg ser tegnene tydelig i skogene og på fjellet. Rypa tripper nervøst over tuene, med et kobbel kyllinger bak seg. Reinskalvene begynner allerede å virke svært så livsvante, der de følger flokkens stadige ferd over vidda. Jerven derimot, ligger på lur mellom steinene, å følger fjellets nomader, for å se etter svake dyr som kan plukkes ut, til næring for sultne jervunger i hiet.

Reven kom luskende bak huset vårt hvor vi bor, en sval kveld i forrige uke. Kanskje forsvant en av orrfuglens unger i raidet dens mot bjørkekrattet i liene mot sør? For ikke å snakke om elgen. Ikke mindre enn to velskapte kalver kom trippende etter gammel-kua, over de mosekledde furumarkene på innlandet, da vi passerte langs samme leia for ikke lenge siden.

Det er ingen tvil, en sommer har levd sitt liv, og blåst gnist i skaperverket.
Nå er det snart duket for høstens inntog. En avslutning på det lettvinte livet i naturen, starten på den store testen for alle års-ferske skapninger.
For meg, som jeger, betyr det og at høstjakta snart banker på døren.
Det vekker noe uforklarlig, dypt inne i meg. En slags glede over at jeg skal få ta del i det økologiske samspillet en gang til. 

Hagla er pusset, rifla og kikkerten med. Noen lèrduer er blåst til støv mot sensommerens lyseblå himmel, og blinken med reinsdyrform har fått en pen samling hull i bogen.
For meg er høstjakta en rytme i livet, et årlig høydepunkt. Noe jeg ser frem mot fra uke til uke, så snart forrige sesong er over.
Jaktgleden er noe som alle burde oppleve, og derfor tenkte jeg å dele noen små tips til deg som skal ta på støvlene, slenge børsa over skuldra, og begi deg ut i landskapet på jakt, i høsten som kommer.

 

5 små tips til deg som vil ha ei vellykka jakt.

1. Planlegging

Jeg har vært tunglært når det kommer til planlegging. Det er like greit å innrømme det med en gang. Men, etter hvert som et utall jaktdøgn er lagt i ryggsekken, har også dette stabeistet begynt å skjønne viktigheten av å være i forkant av egne gjøremål.

Det er spesielt tre ting som jeg prøver å finne ut av, i god tid før avreise:
- Har du alt du trenger? Pakk sekken en dag i forvegen.
- Hva kan jeg vente meg? Sjekk kart og værmelding kvelden før.
- Er hunden klar? Ta med våtfôr, vann, dekken, og alt annet den firbente vennen din trenger.

2. Jaktkompiser

De fleste opplevelser er best når de deles. Bruk tid på å bygge relasjoner med andre jegere. Hva med å arrangere en årlig jegermiddag, med litt av viltet dere har skutt under jakta? Dra på skytetrening i lag og sett av ei helg eller tre til felles jaktturer.

Om du ikke kjenner andre jegere, er ditt lokale NJFF-lag, en flott plass å lete!

3. Skytetrening

Å skadeskyte vilt skal være et enormt nederlag for en jeger. For å unngå å påføre dyret unødig lidelse, er det mengdetrening med våpenet som gjelder. Det er flere elementer som burde inngå i treninga før jakta starter. Noen av dem er:

-Tørrtrening. Før jeg går til skytebanen, øves det med klikkpatroner i stua. Eksempel: lag et kryss med tape på veggen, og øv på anlegg i stående, sittende og liggende stilling. Prøv å få et jevnt og godt avtrekk, og på å finne målet i siktemidlene så hurtig som mulig.
- Avstandsbedømming. Lær de til å bli flinkere på å bedømme avstanden, og på å avgi skudd på ulik avstand. Det vil garantert gjøre deg tryggere i felt!
- Sikkerhet. Sikkerhet er alltid det viktigste på jakt. For å lykkes med det, under pressede situasjoner i skogen, må du starte allerede når du tar ut våpenet fra skapet. Sjekk alltid at ammunisjon er tatt ut, både med øyne og fingre. Sikt ikke på noen, ha på sikringen og hold fingeren fra avtrekkeren frem til du skal avlevere et skudd.
- Mengde. Skyt som om hvert skudd teller, og sett samtidig av tid og penger til å skyte mye.

4. Behandling av viltet

For meg, er bearbeidingen av viltet en minst like viktig del av opplevelsen som selve skuddet. Jakta blir en mye mer helhetlig opplevelse når du lærer deg å bruke mest mulig av det du har skudd. Hva med å tørke skinnet, eller koke tunga (Storvilt) til pålegg? Koke kraft på bein eller lage leverpostei av levra(Helst ungdyr)?

Det finnes utallige muligheter for den som har fantasi. Kona lagde for eksempel julekort med fjærpryden til de ulike uglene vi felte i fjor.. Det ble en hit under juletreet!

Et triks er å ta med gråpapir eller avispapir i sekken, så bevarer du kjøttet på en god måte, til du henger det opp.

5. Smarte utstyrstips

Jakta skal ikke være preget av utstyrsjag! Men enhver jeger vet å sette pris på de gode hjelpemidlene, som gjennom år etter år bidrar til gode opplevelser i naturen.

Her er noen av de klare favorittene i min jaktsekk:
- Fjellduken pro. Et fantastisk produkt til den som søket et godt, allsidig jakt og friluftsliv!
- En god og skarp kniv, med bukspretter
- Svartkjel, fyrstikker, trekopp og kaffepose
- Kart og kompass (Ja, de har blitt brukt selv på kortere turer..)

 

Tekst + bilder av Andreas Skagøy