Tips til valg av vintertelt

Det er mange ulike ting du må vurdere når man skal velge et telt for vinterturer. Følg stegene i denne artikkelen, så vet du hvilket telt du skal gå for.

Hvilken kategori skal jeg lete i for å finne vintertelt?
For å gjøre valget ditt enklere har vi kategorisert våre telt etter Trek, Pro og X-Trem. Hvis du skal på tur på vinterstid vil vi først og fremst anbefale å vurdere et telt i Pro og X-Trem kategorien.

X-Trem
Teltene i X-Trem-serien er utviklet for å tåle verdens tøffeste forhold. Disse teltene har en ytterduk med svært høy rivestyrke, og i tillegg endel unike detaljer som gjør det særlig egnet for vinterbruk:

- Stangkanaler og stangkopp dimensjonert for doble stenger
- Forsterkede barduneringspunkter
- Barduneringskapper for ekstra forankring
- Stormmatter m/integrert pluggfeste


Foto: Norexplore (Tor Berge)
Spitsbergen X-Trem
på Grønland

Pro
Hvis du skal på vinterturer, men ønsker kun å ha ett telt som skal benyttes hele året anbefaler vi Pro-telt. Dette er det perfekte firesesongsteltet med alle de detaljene en trenger for å overnatte ut hele året. Teltene i Pro-serien er utviklet med fokus på å lage så lette og holdbare telt som mulig. Materialene i teltduken er samme som i X-Trem kategorien, noe som gjør de til noen av de mest slitesterke på markedet. Alle detaljer og materialer på Pro-teltene er valgt basert på en optimal balanse mellom holdbarhet og lav vekt.


Svalbard Pro High Camp

Pro-telt har derimot ikke stormmatter eller mulighet for dobbelt stangsett, noe som gjør det mindre stabilt i det tøffeste været. De fleste av teltene våre kommer derimot som serier. Det betyr at hvis du har funnet den perfekte telttypen, så har du mulighet for å velge denne både i Pro og X-Trem.
  
Lofoten Pro og X-trem Camp

Hvis du vet du skal på lange ekspedisjoner eller vinterturer hvor du vet det kan være veldig værthardt; velg X-Trem

Hvis du vet du skal ha et telt du kan bruke hele året, i tillegg til kortere vinterturer; velg Pro

Skal jeg velge kuppeltelt eller tunneltelt?
Et valg du står ovenfor nå er om du skal velge kuppel- eller tunneltelt. Mange har veldig forskjellige preferanser over hva de liker her.

Tunneltelt:
Det klassiske avlange tunnelteltet gir ofte lav vekt i forhold til størrelsen. Det har ofte et stort camp-rom for matlaging og oppbevaring av utstyr. I tillegg er det raskt og enkelt å sette opp, og ved bruk av pulktrekk vil oppsettet også ta enda kortere tid. Det må derimot plugges og barduneres for at det skal stå oppreist. Når du slår opp et tunneltelt bør den korte siden vær mot vinden for best mulig stabilitet, da sterk sidevind kan være utfordrende for tunnelkonstruksjonen. Tunneltelt er mest fordelaktig når du skal forflytte deg ofte. 

Foto: Jon Kolstø (Lofoten Pro Camp)

Et annet eksempel på tunneltelt er; Spitsbergen X-Trem og Lofoten X-Trem 

En av de fremste fordelene ved Helsporttelt er at teltene har innvendige stangkanaler i ytterteltet. Dette gjør teltet svært enkelt og raskt å sette opp, fordi du slipper å slå opp inner- og ytterteltet hver for seg. Hele teltet slåes opp i ett.

Kuppeltelt:
Et kuppeltelt er gjerne noe tyngre enn et tunneltelt, det er også noe vanskeligere å sette opp på grunn av de kryssende stengene. Kuppelteltet er vindstabilt under ulike vindretninger og det er også enklere å flytte rundt på for å finne den beste teltplassen. Dette fordi teltet er selvstående på grunn av teltets konstruksjon. I tillegg vil du få følelsen av en romslig plass inne i kuppelteltet. Kuppeltelt er mest fordelaktig når du skal ha leirplass på samme sted over lengre tid. Et kuppeltelt har ofte mindre plass i ytterteltet, men der har vi løst problematikken ved å tilføre en ekstra stang i Svalbard High Camp-teltene, slik at det blir en hybrid mellom tunnel og kuppel.


Reinsfjell X-Trem 2

Et eksempel på kuppeltelt er; Himalaya og Reinsfjell X-Trem

Spørsmål du må stille deg selv:
1. Er vekt viktig for deg?
2. Skal du bruke teltet alene?
3. Skal du bryte leir og forflytte deg hver dag?

Hvilken størrelse på teltet skal du velge?
Når du skal velge telt må du først og fremst vurdere hvor mange som skal sove i teltet. Når vi oppgir telt som enmanns, tomanns, tremanns som størrelse, er dette ut fra en beregning av antall liggeplasser. På vinterstid vil vi derimot generelt anbefale å gå opp en størrelse på teltet. Dette er fordi man gjerne har mer utstyr og klær, samt større sovepose og liggeunderlag med inn i teltet. Er det tre personer som skal på tur, pleier vi derfor å anbefale å gå for et firemannstelt på vinteren. I tillegg må du ta høyde for om du skal ha ekstra plass til annet utstyr eller hund. Det kan også fort bli trangt med tanke på matlaging, bagasje og lignende. 

En annen ting som er viktig å vurdere er at det finnes utallige liggeunderlagtyper på markedet, og det er derfor viktig å vurdere størrelsen på liggeunderlagene til den/de som skal benytte teltet. Dette fordi noen telt er kvadratiske mens andre skråner i fotenden. Som regel vil det være plass til to kvadratiske liggeunderlag i et tremannstelt som skråner i fotenden.

Spørsmålene du må stille deg selv: 
1. Hvor mange skal sove i teltet?
2. Trenger jeg/vi ekstra plass til annet utstyr eller hund?
3. Har jeg/vi store liggeunderlag?
4. Trenger jeg/vi et fortelt for oppbevaring og matlaging?

Trenger jeg ”camp-rom”?
Fortelt/bagasjerom er en annen ting som påvirker hvilken størrelse på teltet du skal velge. Alle våre modeller hvor navnet inneholder ”camp”, har en ekstra stang i fortelt noe som gir godt med plass i forteltet. Noen vil ikke ha det, andre vil ha flere enn ett. Her fins det mange muligheter. Hvis man ikke ønsker camp-rom, bør man i såfall vurdere litt ekstra plass i innerteltet. Et camp-rom kan brukes til oppbevaring av bagasje, matlaging og annet man helst vil holde ute av oppholdsrommet man sover i. Ved å holde slikt utenfor, er det også enklere å tåle litt knappere plass inne i teltet.


Foto: Bjørn Tore Moen

Innvendig komfort
Innvendig volum er altså i stor grad basert på egne komfortkrav, kombinert med hva man er villig til å bære med seg. En utfordring ved kjøp av telt, og vurdering av nettopp dette, er at det ofte ikke alltid er mulig å se teltet slått opp før man kjøper det. På våre hjemmesider, og i utvalgte butikker som har våre interaktive produktguider, vil du kunne se skissene på alle telt. Går du til en velutstyrt sportsforretning vil du trolig også, hvis det er plass nok, kunne få lov til å slå opp teltet innendørs for å få et endre bedre inntrykk.


Foto: Bjørn Tore Moen

Hvis du skal fyre inne i teltet, les dette:
Det er mange som velger å bruke primus og koke inne i teltet, og da bør man vurdere høyden på teltet der du fyrer opp primusen. Å fyre inne krever erfaring, og vi vil nok anbefale å koke ute dersom det er mulig. I alle våre telt vil du finne en advarsel om at det ikke skal fyres eller brukes åpen ild i våre telt. Vi vet allikevel at det er mange som gjør det, spesielt på lengre turer når vær og føre ikke tillater å gjøre dette utendørs. Men vær oppmerksom på at dette gjøres på eget ansvar, og utvis stor varsomhet. Sørg også for god gjennomlufting i teltet.

Foto: Mats Grimsæth

Vekt
Når en skal velge et telt er vekt ofte et viktig punkt. Alle detaljer, materialer, størrelse etc. vil påvirke vekten på teltet. Her er det derfor veldig vektig å vurdere hvilke punkter som er viktigst for deg, slik at du finner en kombinasjon av de ulike faktorene. 

Vekten er enkelt å vurdere. Løft, og sammenlign modeller, plasser teltet i en ryggsekk og bær det rundt i butikken. Her er det igjen helt opp til deg selv: Hvor mye er du villig til å godta at teltet veier? Om du skal på en kort helgetur kan man vurdere å gå litt ned i vekt og størrelse, men om man skal på langtur og ekspedisjon er det desto viktigere å ha litt komfort inne i teltet, siden dette skal bli ditt hjem de neste ukene.

Spørsmålet du må stille deg selv:
1. Skal jeg hovedsakelig bære ryggsekk eller bruke pulk?
2. Hvor lang tur skal jeg på?

Hvor mange innganger trenger jeg?
Dette er litt avhengig av hvor mange dere er på tur. En inngang kan bli utfordrende om man er fire personer på tur. Det blir fort slitsomt å krabbe over hverandre hver gang man skal en tur ut. To innganger forenkler både adkomst til teltet, men gjør også at man kan ha bagasje ett sted, og koke mat et annet. På vinterstid er det også et poeng med to innganger når det er kraftig vind, da har man større sjanse for at den ene inngangen ligger i le om ikke annet. På vinterturer kan man også være uheldig å ryke en glidelås. Det er derfor en sikkerhetsfaktor i å ha to innganger på et vintertelt. 

Trenger du mer hjelp? Ikke nøl med å ta kontakt med oss på facebook eller på mail helsport@helsport.no