TrisTrans - Eventyret til Tristan og Nanook

«For de som forstår er ingen forklaring nødvendig, for de som ikke forstår er ingen forklaring mulig» - Arne Næss

Mange er positive til våre eventyr, en del folk er skeptiske. Det ser ut som stadig flere glemmer hva naturen betyr for oss mennesker. Nedenfor har vi forsøkt å gi svar på noen av spørsmålene som oftest kommer igjen. 

 

 Hvorfor tar vi med oss barna på tur?

Friluftsliv har lenge vært vår store lidenskap. Vi var begge fjell- og friluftsfolk med erfaring innen fjellklatring, kalde vinterekspedisjoner på ski, hundekjøring og langtur med sykkel da vi ble nybakte foreldre en vakker novemberdag i året 2010.  For oss var det et helt naturlig ønske om å fortsette den aktive livsstilen.

Vi er selv oppvokst med friluftsliv og får i dag mye glede av det. Den gleden ønsker vi å gi videre til neste generasjon. Friluftsliv er kjempe gøy, og en artig aktivitet som hele familien trives med. Man kan finne på så mye. Bak det hele finnes det mange positive ”bivirkninger”, både helse-, miljø- og samfunnsmessig.

 Hva er motivasjonen bak å ta med barna på en slik tur?

Det er mange faktorer som motiverer oss, men den største er gleden som vi opplever underveis.

For oss handler det først og fremst om felles opplevelser, og da gjerne ute i naturen. Det er så moro å være på tur med familien. Det gir oss minner for livet. Kim og jeg snakker ofte om våre barndomsminner. Ulike begivenheter som dannet grunnlaget til vår felles lidenskap. Det vi husker best er tiden sammen med våre foreldre ute i naturen. Det sitter som julaften. Nå har vi bestemt oss for å gi barna våre de samme gode minner fra barndomstiden.         

Når det gjelder turen til Grønland så trengte vi ikke å spørre Tristan to ganger. Vi fortalte mange spennende historier om dyrelivet i Arktis og inuitkulturen. Han gledet seg stort til å være med på et nytt eventyr. Vi involverer alltid våre barn under planleggingen og diverse andre gjøremål. For eksempel viser vi på kartet hvor vi skal. De er da veldig fascinert og deltar på deres egen måte.

 

Hva har vi lært av å være på tur med små barn?

Det viktigste er ikke turdestinasjonen og turens omfang, men det å dele glede og fellesopplevelser underveis. Dette gjelder for en hverdagstur i nærområdet, en helgetur i et av Norges fantastiske fjellområder eller en lengre tur i fjernere strøk.

Det er det enkle livet underveis og tiden sammen som gjør at vi lengter tilbake til litt lengre turer. Det å slå opp leir, det å finne drikkevann, det å kaste stein i elven, det å koke mat på primus, det å tenne bål. Det å dele disse opplevelser sammen med resten av familien, uten forstyrrelser utenfra – det er helt fantastisk! Den følelsen får man også i løpet av en helgetur og en tur i nærområdet, men av og til er det gøy å ha ekstra god tid til hverandre på en litt lengre tur.

 

 Helsebonus og økt engasjement når barn kommer ut i naturen.

Tristan kommer ikke til å huske så mye av turene før han fyller 4-5 år. Men turene gir masse spennende inntrykk som stimulerer. Det å reise og være på tur sammen med foreldrene danner en tett tilknytning mellom barn og foreldrene som er viktig for menneskets videre utvikling. Det er ikke de fantastiske utsiktene men det intense samlivet med foreldrene som danner en positiv påvirkning av barnets utvikling. Dette vil bl.a. skape mer selvsikkerhet når et menneske vokser. I tillegg vil barna oppleve mange forskjellige inntrykk som stimulerer. Det vil føre til enklere læring, større kreativitet, etc. Det ser ut som mye tid i naturen bidar til å bedre kognitiv utvikling, emosjonell intelligens og bedre trivsel. Å bidra til at barn leker mer ut i naturen vil forebygge flere helseproblemer, og samtidig vekke engasjement og forståelse av viktigheten av naturen rundt oss.

 

 HVORDAN INKLUDERE BARNA?

Engasjer de, la de være med og bestemme, lek underveis og inn i teltet, fortell om naturen og andre spennende eventyr, la de være med og takle utfordringene, varier turene.

Våre generelle turtips:

  • Turen skal være en stor lek. Man kan danse, synge og finne på noe artig underveis. Det skal være gøy!
  • Variasjon gjør turlivet opplevelsesrikt for både store og små. Finn på nye friluftslivsaktiviteter og turområder.
  • Ha fleksible turmål. Vær innstilt på å endre turmålet underveis. Det er opplevelsene sammen som skal være hovedmålet.
  • Legg opp turen på barnas premisser. Ha god tid til å stoppe opp underveis.
  • Vær entusiastiske. Barn blir fascinert av det enkle i livet. Det motiverer hele turgjengen.
  • Fortell! Barn elsker å høre på fortellinger om troll og andre eventyr. Men fortell gjerne også om lokal historie, kultur, fauna og flora.
  • Engasjer! La selv de minste barna være med på turens gjøremål: matlaging, slå opp telt, fiske, osv. Pek på, hør på og kjenn på naturen.
  • Ha med god mat og drikke. Det er koselig å sette seg ned underveis og nyte frisk frukt om sommeren, eller noe varmt om vinteren.
  • Barn liker en utfordring. Barnevennlig terreng er oftest kjedelig. Desto brattere, desto mer spennende. Når barn vokser opp kan man finne på nye utfordrende aktiviteter ute i det fri.
  • Finn mulighetene i nærområdet. Da er det bare å stikke ut en liten tur etter jobb. I helgen kan man reise litt lengre og bli kjent med nye spennende områder.