Finne frihetsfølelsen?

Finn frihetsfølelsen under åpen himmel!

Å sove under åpen himmel kan være en av de fineste måtene å oppleve naturen på. Her viser Inge og Markus Wegge deg tips til hvordan du gjør dette på best mulig måte: 

Ikke klar for 100% åpen himmel?

Hvis du er litt usikker på været, eller ikke ønsker å være helt eksponert ute i naturen kan en av disse enkle villmarksboligene gjøre det litt tryggere og lunere for deg:

Her får du 4 enkle metoder å sove under åpen himmel på.


            Tarp                    Gapahuk                   Soveposeovertrekk               Sovepose


Tarp
Den enkleste villmarksboligen er tarpen. Den kan man bruke til alt fra en enkel rast til overnatting over flere netter.

Med en sterk og svært lett duk, barduner og med en kreativ bruk av trær og andre naturlige elementer gir tarpen deg utallige muligheter for ulike typer oppsett. Sett opp tarpen hvordan du vil. Om det blåser er det hensiktsmessig å vinkle duken ned mot vinden for effektiv beskyttelse. Om du skulle ønske litt ekstra høyde samt å vinkle duken begge veier, kan man benytte en trestokk ved å dytte midten av duken oppover. Bruk en stokk som du finner på bakken (ikke hugg et ferskt tre) og rund av tuppen slik at det ikke blir hull i duken. Velg høyde på tarpen og vinkle den litt ned mot vinden, slik at regnet ikke blåser inn der man skal sitte/ligge. Eventuelt senk duken helt ned til bakken på den ene siden hvis det blåser mye.

Det er ingen tvil om at man kommer nærmere naturen ved bruk av tarp. Og husk at du også kan benytte deg av en presenning om du har det.

Her følger noen ulike metoder å sette opp en tarp på.

 

 


 

Fjellduk Pro og LY Tarp

Med en fjellduk får du en tarp ved hjelp av enkle grep. Åpne opp alle glidelåsene og brett ut duken slik at du får benyttet hele flaten på duken. Fest tau til emaljehullene og spenn opp duken til hvert sitt tre, med kamuflasjen opp.

Se film for enkelt oppsett her:


Gapahuk
En gapahuk er et veldig godt alternativ for å sove under åpen himmel. Det har vegger på to sider og taket går slakt ned mot bakken, slik at du får én åpning. Det følger med stenger som gir god høyde og enkelt oppsett. Lager du et bål foran gapahuken blir det varmt og behagelig i gapahuken, men husk å plasser åpningen vekk fra vinden for å unngå at røyk, vind og evt. regn kommer inn i gapahuken.

Savner du tiden i speidern, eller venter du på tiruleiken? Lag deg en gapahuk selv med naturens midler, eller ta med deg en egen gaphuk hjemmefra. Se våre alternativer LY Gapahuk og Gapahuk/overseil.
 


Se enkelt oppsett av LY Gapahuk her;


Soveposeovertrekk
Ønsker du å ha stjernene og månen rett over deg, men det er fare for regn i løpet av natt? Gjør fjellduken om til soveposeovertrekk, og sov godt og tørt hvis det skulle komme regn i løpet av natten. Åpne alle glidelåsene og brett ut. Koble sammen glidelåsene på langsidene, og den ene kortsiden. Begynner det å regne lukker du alle glidelåsene, men husk å luft gjennom en liten åpning øverst eller åpningen der du kobler på de medfølgende armene. 

 

Sovepose

Er været meldt fint og du virkelig ønsker følelsen av natur, kan du kun ta med deg soveposen og liggeunderlaget. Da kan du velge hvor du vil sove og nyte natten under åpen himmel. Likevel kan det være lurt å beskytte soveposen mot nattefukt og slitasje. Bruk en cover zip for å unngå at soveposen blir fuktig og ekstra isolasjon. Dette produktet er perfekt uansett om du sover med eller uten tarp/gapahuk.

 
Foto: Bjørn Tore Moen (@btmoen)

Generelle tips:

- Husk myggnetting, myggspray e.l
- Liggeunderlag som tåler å ligge rett på bakken
- En vanntett pakkpose til å legge klær i som hodepute
- Legg maten i sekken på natten, slik at ikke Mikkel Rev kommer å smaker på desserten din