XSylan

Mange har vel hatt drømmen av å stå på en av Norges topper og nyte utsikten med en liten pirring av om hvordan det hadde vært å løfte armene og bare sveve ned den tunge veien man gikk opp.

Og på bakgrunn av dette ble konseptet "hike & fly" skapt der man bruker føtter og paraglider for å komme seg fram i naturen. Ved hjelp av kunnskap om meteorologi og kunnskap om håndtering av paraglider så skal man kunne nyte mesteparten av slike turer flygende med bare noen taktiske plasseringer til fots...hvis været tilater det.

X prosjektene er en årlig tur der målet er å krysse Norsk fjellheim på denne måten. Målet er å øke kunnskapen rundt "hike & fly" i nordisk klima.Det er noen hovedutfordringer med dette. Været er sjelden bra over flere dager, man kan oppleve 4 årstider på en tur og man skal pakke for 5-7 dager i fjellet på 30l. Dette setter store krav til utstyret man skal ha med.

I denne runden valgte vi Xsylan som prosjekt. Litt av grunnen er det spennende komplekse bildet meteorolgien rundt sylmassivet gir og tanken på å kunne utnytte dette. Det fikk vi desverre ingen anledning til å teste , men vi fikk virkelig teste om utstyret holdt for det var meldt ekstremvarsel under hele turen. Vi hadde fra hele dager med torden og lyn. Det viste seg at det var en supercelle som hadde vært på tur over hele norden og avsluttet sin ferd over Sylan. Det gjorde at vi fikk oppleve mye vind og vanvittige nedbørsmengder. På turen valgte vi å ha en del Helsport produkter med oss og det er helt utrolig hvordan disse produktene har holdt. Så her er en liten filmrapport fra gåturen.